Termenul de finalizare a proiectului este luna decembrie a anului 2023
Consiliul Judeţean Tulcea a semnat contractul de finanţare privind proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă, în cel mult o lună de zile urmând a începe efectiv lucrările, a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ, Horia Teodorescu.
Proiectul în valoare de 220.279.012,99 lei se desfăşoară cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
Preşedintele Horia Teodorescu şi-a exprimat speranţa că această investiţie va duce la atragerea medicilor către Tulcea.
„Finanţarea cuprinde modernizarea UPU cu un nou bloc operator, conexiunile de rigoare şi dotări pentru SJU Tulcea. Dacă acum pot spune că spitalul are o dotare medie, cred că după implementarea acestui proiect Spitalul Judeţean va avea o dotare de vârf. Am speranţa că această investiţie va duce la atragerea medicilor, creându-le oportunităţi de a-şi practica meseria la un nivel înalt. Sper ca şi acest lucru, alături de altele pe care noi le-am făcut, să determine faptul ca Tulcea să devină o destinaţie pentru medici. Această situaţie există atât la noi cât şi în alte judeţe din România, dar noi fiind într-o extremitate a ţării, probabil că tinerii medici au alte opţiuni în ceea ce priveşte viaţa cotidiană şi sunt atraşi de judeţele care nu oferă multe alte condiţii legate de componenta viaţă”, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.
Preşedintele a menţionat faptul că suma investiţiilor a întregului complex a SJU depăşeşte 70 de milioane de euro.
„Mai avem în momentul de faţă în finanţare şi modernizare spitalul TBC. Suma investiţiilor a întregului complex a SJU ce cuprinde chiar patru spitale este o finanţare cumulată de peste 70 de milioane de euro. Ne-a preocupat dezvoltarea sistemului de sănătate din judeţul Tulcea, a fost o promisiune şi o îndatorire a noastră să facem acest lucru. Sper ca în următorii 2-3 ani să vedem un spital judeţean în totalitate, cu tot ceea ce înseamnă componentele adiacente de înaltă ţinută la noi la Tulcea”, a precizat preşedintele Teodorescu.
La rândul său, Luminiţa Mihailov, director general al ADR Sud Est, a prezentat câteva date tehnice ale investiţiei, precizând ca termen de finalizare a proiectului luna decembrie a anului 2023.
„Prin acest proiect se vor finanţa două categorii mari. Este vorba de lucrări şi dotări. Din totalul de 220 de milioane de lei, suma alocată lucrărilor este de circa 109 milioane de lei, iar dotărilor şi echipamentelor 102 milioane de lei. Investiţia vizează realizarea unui spital de urgenţă cu tot ce înseamnă anexele gospodăreşti, centrala termică, postul de transformare, partea de rezervor de apă, vestiare, logistica necesară acestei investiţii. Pentru această construcţie suprafaţa desfăşurată totală este de 15.435 mp. Discutăm de un spital care va avea parter plus cinci etaje şi demisol. Echipamentele sunt destul de scumpe şi vor servi blocului operator, sistemul de terapie intensivă atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Este vorba despre secţiile de Neonatologie, Kinetoterapie, Investigaţii şi laboratoare, inclusiv unitatea de transfuzii pentru cei cu dializă. Ne aşteptăm ca acest proiect să se finalizeze în luna decembrie a anului 2023, odată cu finalizarea POR 2014-2020″, a spus director general Luminiţa Mihailov.
Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Investiţii, Nicu Mihai, în circa 2-3 săptămâni se va semna contractul de execuţie a lucrărilor.
„Am mers în paralel cu licitaţia care a fost una cu clauză suspensivă, fapt pentru care ne-am corelat cu finanţarea. În prezent suntem în evaluare, urmând ca după semnarea contractului, în maxim 2-3 săptămâni să semnăm şi contractul de execuţie a lucrărilor. În maxim o lună de zile pu-tem spune că începem această lucrare”, a subliniat directorul Nicu Mihai.
În completare, preşedintele Teodorescu a menţionat faptul că nu a existat un număr mare de firme care să intre în competiţia pentru licitaţie deoarece investiţia este una complexă.
„Ţinând cont de complexitatea acestei investiţii foarte grele nu au fost multe firme capabile să se încadreze şi să fie competitive pe această investiţie. Un grup de firme a reuşit să devină eligibil”, a afirmat Teodorescu.
Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului, Andaluzia Luca a transmis faptul că va fi întotdeauna un partener stabil pentru Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean.
„Acest proiect este pentru pacienţii tulceni care vor beneficia de condiţii înalte privind actul medical. Domnule preşedinte trebuie să vă felicit atât pe dumneavoastră dar şi echipa care a dat dovadă de profesionalism. În mine, Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean vor avea întotdeauna un partener stabil şi implicat”, a declarat viceprimarul Andaluzia Luca.
Reabilitarea şi extinderea Spitalului Judeţean de Urgenţă se alătură astfel celor cinci proiecte aflate în implementare în această unitate, respectiv Îmbunătăţirea accesului populaţiei din ITI la servicii medicale de urgenţă, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă, Eficientizarea energetică a clădirii Spital TBC Tulcea, Eficientizarea energetică a clădirii Spital Boli Contagioase Tulcea, Reabilitare extindere funcţională Unitatea de Primiri Urgenţe Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea şi Infrastructură transfrontalieră de sănătate.