Tulcenii cei care produc miros de mâncare pe scara blocului ar putea fi amendaţi, după ce Parlamentul a adoptat în luna iulie o lege inedită, care prevede o serie de măsuri pentru eliminarea mirosurilor.
Actul normativ a fost iniţiat de doi parlamentari USR la propunerea unei timişorence. Legea îi vizează în special pe operatorii economici care produc mirosuri deranjante.
Problema o reprezintă în prezent faptul că normele de aplicare încă nu au apărut şi pentru determinarea mirosului va trebui să se apeleze la un organism acreditat care nu există, potrivit managerului general al JT Grup SRL, Ionuţ Tudorache.
„Legea mirosurilor trebuia aplicată şi în România, deoarece eram singura ţară care nu o avea aplicată. Într-adevăr trebuie luate nişte măsuri privind mirosurile, dar din ceea ce am văzut în lege nu am găsit metodele care să fie aplicate pentru a rezolva această problemă. Normele de aplicare încă nu au apărut şi pentru determinarea mirosului va trebui de fiecare dată să se apeleze la un organism acreditat care nu există. Din ceea ce ştiu eu, la nivelul judeţului Tulcea nu au fost probleme majore, doar mici incidente legate de mirosuri. Avem două depozite de deşeuri, cel de la Ecorec în privinţa căruia nu cunosc incidente şi Mihai Bravu care respectă distanţele legale faţă de aşezările urbane. În România încă nu există un standard al mirosului şi nu ştiu cum s-ar putea stabili dacă un miros este deranjant sau nu. Germania lucrează la un astfel de standard”, ne-a declarat managerul Ionuţ Tudorache.
Victime ale legii mirosurilor ar putea deveni o categorie surprinzătoare: gospodinele sau gospodarii care gătesc cu fereastra sau cu uşa deschisă.
„Această lege nu cred că rezolvă problema bunului simţ. Dacă cineva o să vrea să facă un grătar pe balcon o să îl facă şi o să deranjeze şi vecinii. Din punctul meu de vedere legea a fost promulgată pentru a rezolva probleme majore de poluare. Sunt localităţi în ţară în care mirosul este insuportabil. Părerea mea este că ar trebui să încercăm să rezolvăm prima dată problemele majore şi apoi cele minore. Vecinii ar trebui să se înţeleagă între ei. Se pot reclama între ei, dar nu ştiu dacă autoritatea este în măsură să rezolve această problemă conform legii”, a precizat Ionuţ Tudorache.
Scopul principal al Legii mirosurilor nr. 123/2020, intrată în vigoare în luna iulie a acestui an, nu îl reprezintă amenzile cuprinse între 30.000 de lei pentru persoanele fizice şi 80.000 de lei pentru cele juridice, care nu vor respecta noile reglementări, ci ideea că disconfortul olfactiv nu trebuie să afecteze sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.
Legea nr. 123/2020 modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului şi introduce un nou termen, cel de „disconfort olfactiv”, reprezentând „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”.