Pe lângă asfaltarea străzilor şi amenajarea unor noi locuri de parcare, în topul nevoilor exprimate de tulceni se află şi racordarea la reţeaua de gaze naturale. În acest sens, primarul municipiului Ştefan Ilie a avut ieri o discuţie cu reprezentanţii societăţii Tulcea Gaz, ce a vizat pregătirea demersurilor necesare obţinerii de fonduri europene pentru extinderea reţelelor.

„M-am întâlnit la distribuitorul şi furnizorul de gaz al oraşului, Tulcea Gaz, cu reprezentanţii acestei entităţi, împreună cu specialişti în fonduri europene pentru a încerca realizarea cât mai urgentă a unei cereri de finanţare pentru extinderea reţelelor în zonele unde gazul nu există, iar locuitorii îl solicită de foarte mult timp. Discuţiile au fost constructive şi, chiar dacă ele trebuiau purtate de mult de autorităţi, totuşi pentru toate există un început, chiar dacă dificultăţile acum sunt mult mai mari. Mulţumesc participanţilor pentru deschidere şi colaborarea fermă de care dau dovadă!”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Primăriile pot accesa 235 de milioane de euro din necesarul de un miliard prevăzut de Guvern pentru dezvoltarea reţelei de gaze naturale.

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a lansat pe 27 iulie, în consultare publică ghidul solicitantului „Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a acti-vităţilor de transport, distribuţie şi consum final”.

Apelul, în valoare de 235 milioane de euro, lansat în luna august, permite dezvoltarea reţelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue şi în viitorul exerciţiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de 1 miliard de euro.

Condiţia este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorităţi publice locale, să asigure racordarea la reţeaua de gaze a cel puţin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect şi să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt şi Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populaţiei.

Proiectele se pot depune până pe data de 17 noiembrie 2020.

Racordarea la gaze a tuturor clienţilor casnici va fi gratuită, indiferent de distanţa faţă de reţea, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat un ordin prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie să le suporte distribuitorul.