Barometrul Urban, un raport realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi de Banca Mondială, ne arată analiza calităţii vieţii în oraşele din România. Scopul acestei analize a fost de a vedea cât de mulţumiţi, respectiv nemulţumiţi sunt cetăţenii din fiecare oraş. În Barometrul Urban putem regăsi două dintre oraşele tulcene, Isaccea şi Sulina, analizate din mai multe puncte de vedere.

Referitor la indexul bunăstării financiare şi sociale, cele două oraşe din judeţul Tulcea se află în top 10. Astfel pe locul opt se clasează Isaccea cu un index de 3,03 , iar pe locul 10, Sulina cu 3,02, la o mică diferenţă.

Starea clădirilor este mulţumitoare pentru aproximativ jumătate din populaţia urbană a României (56% din total), potrivit celor două repere din grafic „foarte mulţumit/ă” şi „mai degrabă mulţumit/ă”. Un nivel de satisfacţie de peste 70% din populaţie a fost înregistrat în oraşul Isaccea.

Peste 65% din populaţia urbană este de acord cu afirmaţia „te poţi baza pe majoritatea oamenilor din cartierul în care trăiesc”. Patru oraşe înregistrează valori de peste 85%: Sighişoara (85%), Moreni (88%), Isaccea (89%) şi Suceava (91%).

În ceea ce priveşte afirmaţia „în general, te poţi baza pe administraţia publică din oraşul meu” 67% dintre locuitorii din  Isaccea se declară foarte mulţumiţi, respectiv mai degrabă mulţumiţi.

De asemenea, cei din Sulina se pot baza pe cei din oraşul în care trăiesc, 83% dintre cetăţeni afirmând acest lucru. În ceea ce priveşte afirmaţia „serviciile administrative ale oraşului (meu) ajută în mod eficient oamenii”, peste 60% dintre locuitorii Deltei au afirmat acest lucru.

Amintim că, într-o analiză anterioară am făcut referire doar la raportul de satisfacţie maximă a cetăţenilor care locuiesc în cele două oraşe din judeţul Tulcea, care la o primă vedere nu a fost ridicată. Principalele categorii analizate au fost nivelul facilităţilor educaţionale unde s-au arătat foarte mulţumiţi doar 18% dintre populaţia celor din Sulina şi 19% dintre locuitorii oraşului Isaccea.

De asemenea, un procent de 20% dintre locuitorii din Sulina şi 30% dintre cei din Isaccea s-au arătat foarte mulţumiţi de starea străzilor. În ceea ce priveşte calitatea aerului, 13%, respectiv 9% dintre cetăţenii celor două oraşe sunt foarte mulţumiţi de calitatea aerului. În oraşul din Delta Dunării, 51% dintre cetăţeni se simt în siguranţă, iar în Isaccea 35%, se declară foarte mulţumiţi în ceea ce priveşte acest aspect.