PSD Tulcea a validat, luni, în urma Consiliului Politic Judeţean, lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare stabilite pentru data de 6 decembrie. Lista a fost stabilită prin votul secret al membrilor Consiliului.

Mirela Furtună, actual deputat PSD de Bucureşti, este prima pe lista pentru Camera Deputaţilor, urmată de Andaluzia Luca,  Marian Avram, Anişoara Radu şi Lucian Simion.

La Senat, lista este deschisă de Eugen Teodorovici, urmat de Lavinia Vizauer şi Ion Ganea.

Deşi este pe primul loc la Senat, Teodorovici spune că locul nu este eligibil potrivit simulărilor făcute de partid în funcţie de rezultatul obţinut de PSD în judeţ la alegerile locale.

 „Mulţumesc colegilor mei din Organizaţia PSD Tulcea pentru încrederea de a-mi acorda astăzi votul pentru desemnarea pe prima poziţie de candidat pentru Senatul României. Chiar dacă, din algoritmul de calcul stabilit ca urmare a rezultatului PSD Tulcea la alegerile locale, nu avem alocat un post de senator pe o poziţie eligibilă, acest lucru mă motivează şi mai mult în lupta mea pentru toţi aceia pe care am înţeles să-i reprezint cu demnitate şi responsabilitate în Parlamentul şi Guvernul României”, a scris Teodorovici, pe Facebook.

Listele finale cu candidaţii PSD la alegerile parlamentare urmau să fie validate ieri în cadrul Consiliul Politic Naţional al PSD.

Viitorul Parlament: De la Tulcea, PNL – 2 deputaţi şi niciun senator, PSD şi PMP – câte un deputat şi câte un senator

Agenţia de Rating Politic a realizat o simulare electorală privind alocarea numărului de mandate în viitorul Parlament, calculele fiind realizate în baza rezultatelor oficiale de la alegerile locale.

Potrivit simulării, din Tulcea trei formaţiuni ar urma să trimită parlamentari în mandatul 2020 – 2024. Astfel, PNL ar urma să ai-bă 2 deputaţi şi niciun senator, iar PSD şi PMP câte un deputat şi câte un senator.

Potrivit simulării Agenţiei de Rating Politic, Parlamentul României va avea următoarea formulă:

  • PNL 34,2% / 159 de mandate (110 deputaţi şi 49 de senatori);
  • PSD 31% / 144 de mandate (100 de deputaţi şi 44 senatori);
  • USR-PLUS 10,8% / 50 de mandate (35 de deputaţi şi 15 senatori);
  • Pro România + ALDE 8,8% / 41 de mandate (29 de deputaţi, 12 senatori);
  • PMP 6,5% / 30 de mandate (21 de deputaţi şi 9 senatori);
  • UDMR 5,2% / 24 de mandate (17 deputaţi şi 7 senatori);
  • Minorităţi naţionale 3,7% / 17 mandate de deputaţi.

Pentru a se forma viitoare majoritate parlamentară de 233 de voturi, necesară investirii unui nou Guvern, PNL are nevoie de sprijinul a cel puţin alte două grupuri parlamentare, potrivit datelor din simulare. Din cifrele de mai sus reiese că PNL nu ar putea exclude USR-PLUS din viitoarea majoritatea de guvernare decât dacă în locul lor ar coopta formaţiunile adversare de pe stânga (Pro România + ALDE / PSD).

PNL Tulcea a validat săptămâna trecută lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare.

George Şişcu este primul pe lista pentru Camera Deputaţilor, urmat de Michael Gudu, Doina Săcui, Bogdan Vasilescu, Alina Iancu, Camelia-Maria Pricop.

La Senat, lista este deschisă de Alexandru Cristian Iordan, urmat de Gheorghe Ţilincă, primarul comunei Casimcea, Claudia Frandeş şi Nicolae Bibu.

Până ieri la închiderea ediţiei noastre celelalte partide nu îşi anunţaseră listele pentru alegerile parlamentare.