Medicii de familie au fost incluşi, oficial, în lupta anti-Covid, primind 105 lei pe caz monitorizat, a anunţat Guvernul.

Pacienţii asimptomatici cu COVID sau cu forme uşoare nu vor mai fi internaţi, deoarece numărul cazurilor este mult prea mare pentru a mai fi gestionat în spitale. Pacienţii aflaţi într-una dintre cele două situaţii de mai sus ţin legătura cu medicul de familie şi doar în situaţia în care starea lor de sănătate se agravează se internează în spital.

Medicii de familie tulceni atrag atenţia că nu sunt de acord cu deplasarea la domiciliul pacienţilor COVID, ceea ce ar presupune cheltuieli mult mai mari decât suma alocată de Guvern.

„Dacă nu se solicită în mod expres deplasarea la domiciliul pacientului, măsura este relativ bine-venită, având în vedere că lucrul acesta l-am făcut de la începutul pandemiei, neplătiţi. Nu ar schimba nimic în activitatea noastră. Cum am făcut şi până acum, am consultat telefonic, am dat indicaţii, am sunat fiind interesaţi de starea pacienţilor izolaţi sau carantinaţi, le-am trimis reţete online, deci este într-un fel o remunerare a activităţii pe care am făcut-o până acum gratuit. Dacă se va solicita în mod expres deplasarea la domiciliul pacienţilor, cu acest lucru nu suntem de acord, având în vedere că nu este plauzibil. Cei 100 de lei sunt o nimica toată, având în vedere că un combinezon costă 45 de lei şi trebuie să îl achiziţionăm de 14 ori. Plus timpul efectiv, pe care nu-l poţi aloca în detrimentul consultaţiilor de la cabinet. Până la acest moment am 10 pacienţi confirmaţi cu COVID-19″, ne-a declarat preşedintele Grupului Medicilor de Familie Tulcea, dr. Monica Ifrim Catrinescu.

Dr. Constantin Ciureanu consideră că medicii de familie nu pot da un diagnostic clar telefonic, consultaţiile fiind primordiale, dar lipsa echipamentelor necesare este un impediment.

„Dacă facem acest lucru telefonic este  o problemă, pentru că nu putem să fim siguri pe ceea ce pacientul ne relatează. Foarte mulţi pacienţi poate nu au nici termometre acasă, iar la un moment dat se pune problema faţă-n faţă, iar noi nu avem echipamentele necesare pentru a ne de-plasa în focarul respectiv. Rămâne ca singura <<consultaţie>> să fie cea telefonică, iar la un moment dat  va trebui să declarăm pacientul vindecat, iar acest lucru nu se poate face, deoarece un diagnostic nu se poate face telefonic”, ne-a declarat doctorul Constantin Ciureanu.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA