Ploaia de luni a readus pe tapet problema inundaţiilor din centrul oraşului. Primarul municipiului Ştefan Ilie ne-a declarat că va solicita Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) identificarea unor surse de finanţare pentru lucrările de extindere a sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului Tulcea.

După cum se ştie, proiectul este blocat de aproape doi ani, din cauza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2018 care a crescut preţurile practicate de firmele de construcţii.

 „Proiectul este blocat şi acum pentru că nu există finanţare. A fost un proiect pe PNDL pe care cei care trebuiau să îl gestioneze nu l-au gestionat, iar acum trebuie să o luăm de la zero. Primul pas pe care îl voi face este să mă duc la Ministerul Dezvoltării şi să stau de vorbă pentru a găsi nişte surse de finanţare pentru realizarea unui sistem de preluare a apelor pluviale”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Lucrările erau programate să înceapă în urmă cu aproape doi ani, iar pentru derularea lor autoritatea locală a primit din partea Ministerului Dezvoltării Regionale 18.968.143,18 lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, bani care nu au putut fi cheltuiţi.

În anul 2017, Primăria municipiului Tulcea a alocat din bugetul propriu circa 3 milioane de lei pentru proiectarea sistemului de preluare a apelor pluviale. Acest sistem este necesar în contextul în care, de fiecare dată când se înregistrează precipitaţii abundente, centrul oraşului este inundat, iar autoturismele surprinse de ploaie sunt afectate.

De-a lungul timpului, Primăria Tulcea a fost dată în judecată de mai mulţi proprietari de autovehicule inundate în timpul precipitaţiilor puternice, în urma proceselor autorităţile locale fiind obligate să plătească despăgubiri.