* Ministerul Dezvoltării a transferat peste 7 milioane de lei pentru modernizarea conductelor furnizorului de căldură

* Edilul nu preconizează o creştere a preţului la căldură

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a transferat luna aceasta peste 7 milioane de lei către Consiliul Local Tulcea pentru continuarea modernizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică prin Programul de Termoficare.

Este vorba despre OUG 53/2019 privind Programul de Termoficare prin care a fost alocată suma de 7.154.088,45 de lei.

Astfel, în  prezent majoritatea conductelor societăţii Energoterm SA din municipiu sunt în proces de modernizare.

„Este vorba despre proiectul de termoficare care presupune investiţiile de modernizare a conductelor Energoterm. Se realizează printr-un program care presupune atât o contribuţie din bugetul local de circa 15% şi restul printr-un program de la Ministerul Dezvoltării. Cota pe care ei trebuiau să o dea în urma situaţiilor de plată era cea primită. Am făcut un lobby către minister, iar banii care erau un pic întârziaţi au venit pentru a putea plăti constructorul, ca să continue lucrările. La momentul actual, o mare parte a conductelor Energoterm sunt în proces de modernizare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primarul Ştefan Ilie mai spune că Energoterm are şi probleme ce ţin de supradimensionarea cazanului de apă fierbinte (CAF).

„Problemele pe care le are Energoterm sunt însă mult mai multe care ţin de CAF-ul care încălzeşte apa pentru cea mai mare parte a consumatorilor şi care este supradimensionat faţă de numărul acestora. Fiind un CAF cu o capacitate foarte mare, înseamnă nişte cheltuieli de aprindere-încălzire care fac ca o mare parte din preţul gigacaloriei să fie amendat negativ faţă de preţul competitiv, pentru că generează pierderi de la producere. Mai sunt şi pierderi de sistem şi incapacitatea societăţii de a colecta banii pe care trebuie să îi plătească consumatorii”, a precizat Ştefan Ilie.

Edilul susţine o reorganizare de management a societăţii căreia îi solicită un plan de reorganizare.

„Se impune o reorganizare de management, în caz contrar va intra în faliment. Atât timp cât există şi cazuri pozitive în ţară şi societăţile reuşesc să colecteze banii şi să nu aibă datorii, înseamnă că procedura de la noi este ineficientă. Solicităm societăţii un plan de reorganizare pozitivă, în caz contrar, vom  face noi un audit de performanţă şi unul tehnic şi vom vedea care va fi viitorul. La momentul actual intenţionăm să schimbăm CAF-ul cu unul de capacitate mai mică sau să accesăm fonduri europene pentru cogenerare, dar este cale lungă. Anul acesta vom  funcţiona după acelaşi sistem clasic şi vom încerca să eficientizăm şi să reducem cheltuielile. Nu preconizez o creştere a preţului la căldură”, a explicat Ştefan Ilie.

Sistemul centralizat de termoficare din Tulcea a fost pus în funcţiune în anul 1982 şi cuprindea la acea vreme două CAF-uri care funcţionau pe păcură în incinta combinatului Alum SA, în anul 2002 Primăria municipiului Tulcea achiziţionând unul din acestea. Prima staţie de gaz metan din oraşul Tulcea a fost inaugurată în prima parte a anilor 2000.

Înfiinţată în luna iulie 2005, societatea Energoterm SA are ca acţionar majoritar Consiliul local al municipiului Tulcea, numără aproximativ 10.000 de beneficiari şi este singurul furnizor de agent termic în sistem centralizat din Tulcea.