În anul pandemic 2020 dispar olimpiadele şcolare, iar tezele ar putea deveni doar simple lucrări. Elevii nu vor mai putea participa la olimpiadele şcolare, adică la competiţiile şcolare şi  extraşcolare, deoarece susţinerea acestora online ar putea reprezenta o discriminare pentru elevi, a anunţat secretarul de stat responsabil de învăţământul preuniversitar, Luminiţa Barcari.

Profesorii tulceni înţeleg că amânarea competiţiilor şcolare, în situaţia pandemică în care ne aflăm, vine atât în sprijinul dascălilor, cât şi al elevilor.

„E o măsură care vine în favoarea elevului, să nu se contamineze printr-o astfel de întâlnire. Elevul care lucrează în sistem online este dezavantajat faţă de cel care lucrează pe scenariul verde, deoarece trebuie create şanse egale pentru toată lumea, ori renunţăm la asemenea concursuri. Mie mi se pare o măsură bună, pentru că scuteşte elevul de o serie de probleme, care ar putea să apară prin asemenea întâlniri”, ne-a declarat inspectorul şcolar pentru geografie, prof. Gheorghe Băisan.

Profesorul de limbă şi literatură română Florin Anastasiu consideră că ar trebuie să se găsească nişte soluţii alternative, care să menţină activ interesul elevilor de a participa la competiţiile şcolare.

„Este o imensă părere de rău. Putem să înţelegem acest lucru, e firesc să se întâmple. Din nefericire şi modalităţile de înlocuire sunt extrem de reduse, astfel încât regret că se întâmplă acest lucru, dar înţeleg foarte bine şi ar trebui totuşi găsite nişte soluţii alternative, astfel încât să păstreze, să menţină interesul elevilor pentru participarea la competiţii şcolare. De regulă participarea la competiţii şcolare se realizează în continuitate. Elevul care a mers în clasa a IX-a, merge şi în a X-a şi a XI-a. În momentul în care intervine o astfel de pauză, interesul lor e posibil să fie atât de scăzut, încât odată cu reluarea concursurilor şi olimpiadelor să se constate că interesul copiilor, şi aşa destul de scăzut, va fi practic spre zero. Înţeleg acest lucru, dar aş vrea să existe totuşi şi nişte soluţii alternative, nişte concursuri online, cu premii atractive care să atragă copiii foarte mult şi care să suplinească în această perioadă lipsa olimpiadelor clasice”, ne-a spus prof. Florin Anastasiu, directorul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.