Operatorii turistici din Delta Dunării susţin că au ajuns „să se umilească” în faţa cherhanagiilor pentru a cumpăra peşte şi pledează pentru ca autorităţile naţionale să modifice legislaţia astfel încât să aibă acces direct la capturile pescarilor comerciali.
În replică, reprezentanţii pescarilor comerciali susţin că legislaţia nu trebuie modificată şi că unii operatori cumpără peştele direct din barca pescarului.
„Acest lucru se poate realiza şi acum, nu trebuie modificată legislaţia. Peştele este debarcat la punctul de debarcare unde se face înregistrarea şi raportarea către stat. Acolo se prezintă cumpărătorul şi vânzătorul, se face factura, iar punctul de vânzare trebuie să dea certificatul de conformitate pentru peşte, în concordanţă cu normele sanitar-veterinare. Este mai greu pentru că marea majoritate a operatorilor economici din turism şi pescarii preferă varianta la culoarea mai neagră, nu la cea mai albă. Eu sunt la o cherhana din Crişan şi nu a venit nimeni să cumpere peşte”, ne-a declarat Dan Verbina, preşedintele Federaţiei Organizaţiei de Producători de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD).
La rândul său, Lucian Sanda, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), spune că proprietarii de pensiuni vor să cumpere numai anumite specii de peşte de la cherhanale, precum şalăul şi ştiuca, dar acestea nu prea se mai găsesc în ape.
„Legal, pescarul având PF ar putea să vândă peştele, dar numai printr-un punct de colectare autorizat, şi aşa mi se pare corect. Operatorii din turism nu au cum să cumpere direct, pentru că se vor lovi de legea veterinară”, a precizat preşedintele Lucian Sanda.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.