Comercianţii din Piaţa Sfântu Gheorghe, una din unităţile de acest tip din municipiul Tulcea, sunt nemulţumiţi din cauză că, începând de luni, sunt obligaţi să vândă produse agricole în aer liber, unii dintre ei preconizând că o să renunţe curând la această activitate.

„Aici ne îmbolnăvim, iar vânzare nu se face pentru că oamenii intră în supermarket. Pe noi ne evită pentru că nu le convine să cumpere de afară unde este frig. Vom mai rezista foarte puţin timp, ne intră boala în oase şi plătim doctorii noi din munca noastră”, ne-a spus Iordan Vasile, unul dintre comercianţii din Piaţa Sfântu Gheorghe.

Un alt comerciant, Popescu Ion, se întreabă de ce nu se iau astfel de măsuri şi în spaţiile precum magazinele.

„Cine zice că este mulţumit înseamnă că minte. Mai mult de o săptămână nu cred că voi mai putea sta aici. Este greu de tot. Ne temem pentru sănătate. În hala mare este foarte mult aer, iar în alte părţi unde stau unul lângă altul nu au fost închişi. De ce?”, a subliniat comerciantul.

De asemenea, o comerciantă se teme de faptul că pe timpul nopţii marfa i-ar putea fi furată.

„Este foarte frig şi nimeni nu ar fi stat sub cerul liber aşa ca noi. Ne este teamă să nu ne fie furată marfa pe timpul nopţii. Nu avem o siguranţă. Probabil că o să plece unul câte unul”, a spus Mirela.

Nu în ultimul rând, un comerciant cu produse din miere susţine că se teme pentru sănătate.

„Ne-au scos afară, dar puteau să scoată plasticul din jurul pieţei. Directoarea se chinuie săraca să ne fie bine, dar ce să facem… Dacă nu avem altă posibilitate, stăm o lună, răbdăm şi gata. Măsura este bine venită, dar unii înţeleg, alţii nu. Unii cred în virus, alţii nu. Nu este de glumit, pentru că ştiu o persoană care s-a îmbolnăvit şi a intrat la aparate. Cum sunt eu aici în piaţă este jale pentru că stau şi vorbesc cu oamenii, nici nu ştii cum iei virusul şi duci acasă la copii”, ne-a spus Poida Petrică.

Şi comercianţii din Piaţa Vest s-au arătat nemulţumiţi de aceste măsuri.

Aproape 80 de producători şi agenţi economici din trei pieţe  îşi desfăşoară în prezent activitatea în aer liber, potrivit directoarei Agropieţe, Rodica Pascale.

„La Piaţa Nouă, platoul orientat spre strada Păcii a fost închis, considerându-se spaţiu închis, având doi pereţi şi un acoperiş. Am relocat 35 de producători în parcul Sfântu Gheorghe. Mai sunt 8 societăţi comerciale de legume-fructe. Hala de peşte şi cea de carne au rămas deschise, considerându-se magazine alimentare, inclusiv modulele de aluminiu”, ne-a declarat directoarea Rodica Pascale.

În alte două pieţe, cea din Vest şi cea Veche, comercianţii îşi desfăşoară activitatea în parcare sau pe alei.

„Piaţa din Vest este închisă, dar în parcările adiacente am organizat spaţiul în aer liber şi am scos tonetele pentru ca oamenii să îşi desfăşoare activitatea. Este vorba de un număr de 18 producători şi agenţii economici cu legume-fructe. Astfel hala de legume-fructe este închisă, iar partea de carne a rămas deschisă. În Piaţa Veche, pavilionul de producători este închis. I-am relocat pe producători pe aleea din spatele blocurilor. Hala Dunărea este închisă şi am încercat să îi distribuim pe producători pe gangurile din piaţă, dar se pare că nici acestea nu corespund. Au fost mutate 14 mese pentru producători, iar la agenţi economici au rămas patru doritori. Noi încercăm pentru fiecare utilizator să găsim o alternativă, astfel încât să nu îşi pună lacătul pe uşă. Am avut sprijin maxim din partea primăriei”, a precizat Rodica Pascale.

Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a anunţat duminică, pe pagina de socializare, că, în condiţiile restricţiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus, pieţele vor funcţiona în aer liber.

„Pentru Piaţa Nouă va fi utilizat spaţiul din parcul Sfântul Gheorghe, pentru Piaţa Veche, zonele din imediata apropiere a halelor închise, pentru Vest, parcările din vecinătate, iar pentru E3, spaţiile publice aferente. Ne dorim foarte mult ca numărul persoanelor infectate cu COVID-19 să scadă la Tulcea, deoarece sănătatea noastră este prioritară”, a transmis primarul Ştefan Ilie.