La acest moment tuturor ne este gândul la virusul covid şi fiecare dintre noi speră să nu păţească ceva. Privim împrejur şi înţelegem cu toţii că suntem foarte aproape de o situaţie critică.

Dimineaţa vorbeam cu un medic din spitalul nostru şi mi-a spus: „Lucian, aveţi mare grijă de voi! Faceţi ce faceţi numai să nu ajungeţi aici că e dezastru”. Ne punem următoarea întrebare: avem încredere în cifrele de pe media?

Înţelegem oare că amploarea pandemiei a scăpat de sub control? Că testele oficiale care nu mai sunt de multe zile centralizate aşa cum trebuie, teste făcute pe banii publici la care se adaugă teste făcute pe bani privaţi în clinici private, dacă ar fi adunate ne-ar releva un număr de zeci de ori mai mare de infectaţi decât cifrele oficiale?

Ştim cu toţii că pe lângă testele făcute în unităţile de stat sau de către clinicile private se fac zilnic mai multe teste de cetăţeni prin mijloace proprii cu instrumente procurate direct de pe internet sau din farmacii, iar acestea nu sunt raportate. Ştim că sunt milioane de români care s-au contaminat cu coronavirus, care au mai avut simptome uşoare, care s-au tratat cum au ştiut la ei acasă, care au scăpat oricăror raportări.

Eu mă aştept la un final tragic având în vedere că amploarea pandemiei va genera o explozie de cazuri grave care va copleşi spitalele care deja semnalează probleme mari.

Prioritatea zero este să luăm o hotărâre la nivel naţional şi, personal, susţin că fără o testare în masă nu avem şanse să izbutim.