Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, se arată într-o postare a Guvernului. Potrivit acestuia, Hotărârea va fi adoptată în Şedinţa Guvernului din 30 decembrie 2020. Asta înseamnă că, anul viitor, cineva plătit cu salariul minim pe economie va primi, în mână, 1.386 lei, în loc de 1.346 lei, cum e în prezent.

Cartel Alfa a transmis că „nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor” şi decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor.

În cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social întrunit ieri, în urma celor trei scenarii propuse, a fost arobată varianta propusă de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Iniţial, patronatele aveau o propunere de îngheţare a salariului minim pe economie, pentru o perioadă de doi până la şase luni. În urma discuţiilor repetate, noi, cei de la consiliu, am convenit ca această creştere să fie de 3 %, bazată pe inflaţia de 2%. Astfel,  propuneam o creştere a salariului minim la 2.300 de lei. În toată această perioadă sindicatele au susţinut creşterea salariului minim pe economie la 2.400. În urma discuţiilor şi propunerilor venite din partea premierului Cîţu, s-a convenit ca salariul să crească conform propunerilor noastre. Lucrul acesta nu face decât să ne bucure, deoarece propunerea noastră a fost cea mai realistă, fiind bazată pe situaţia economică actuală, pe creşterea cheltuielilor, dar şi pe scăderea veniturilor. Orice creştere înseamnă mărirea preţurilor, costurilor, taxelor”, ne-a declarat secretarul general al CNIPMMR, Sterică Fudulea.

CNS „Cartel Alfa” anunţă acţiuni de protest

Sindicaliştii de la CNS „Cartel Alfa” se arată „dezamăgiţi” de majorarea salariului minim cu 41 de lei net anunţată de Executiv şi anunţă acţiuni de protest care vor începe astăzi, 29 decembrie, cu pichetarea sediului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Suntem dezamăgiţi de această decizie şi considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor şi a celor săraci. Ştim că este criză şi multe companii se află în dificultate. Pe de altă parte, ne amintim şi faptul că în timp de creştere economică accelerată aceleaşi voci care acum se opun creşterii salariului minim anunţau şi atunci apocalipsa şomajului şi falimentele în lanţ. Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, şi nici acum nu se justifică o creştere atât de mică a salariului minim, care nu ia în seamă nici creşterea productivităţii din formula stabilită de guvern anul trecut <<în mod obiectiv>>. Formulele de sunt <<obiective>> doar atunci când convin unei anumite puteri? Mai mult decât atât, peste jumătate dintre antreprenorii din IMM-uri susţin creşterea salariului minim, un sfert dintre aceştia sunt chiar de acord cu valoarea propusă de organizaţiile sindicale, de 2.400 lei brut. Dacă oamenii nu au bani pentru bunurile şi serviciile de bază, atunci cum va exista cerere suficientă pentru a funcţiona economia? Nu politica de austeritate este soluţia de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arată clar că modelul austerităţii a prelungit şi a făcut mai dificilă revenirea. În prezent, salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent”, ne-a declarat Petruş Solomencu, preşedintele Cartel ALFA Filiala Tulcea.

Preşedintele Solomencu susţine că această creştere nu va acoperi nici măcar cheltuielile suplimentarea pentru achiziţionarea măştilor şi materialelor de protecţie sanitară pentru fiecare salariat.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.