Dr. Doina Giurka: „Vaccinarea este foarte importantă şi este un beneficiu de care ar trebui să ne bucurăm, nu să ne temem”

Circa 1.000 de cadre medicale din judeţul Tulcea sunt vaccinate anti-COVID-19, începând de luni, în cele trei centre amenajate în municipiul Tulcea şi în oraşul Măcin.

Medicul specialist de medicina muncii, Doina Giurka a fost printre primele persoane vaccinate ieri în municipiul Tulcea. Medicul afirmă că după vaccinare nu o să renunţe la măsurile de protecţie sanitară.

„Am avut emoţii, dar am aşteptat acest moment al vaccinării şi am avut încredere că o să fie bine. Vaccinarea este foarte importantă şi este un beneficiu de care ar trebui să ne bucurăm, nu să ne temem. Medicii ar trebui să vină şi să se vaccineze, pentru că nu au niciun motiv de scepticism. Eu nu am fost niciodată reticentă, deoarece am ascultat opiniile specialiştilor. Vaccinarea a decurs foarte bine. Mi s-a spus să vin la ora 09.00, chiar şi un pic mai devreme, pentru că erau de completat nişte formulare. După ce ne vaccinăm trebuie să aşteptăm un sfert de oră, pentru a nu apărea anumite efecte secundare. Mă simt bine şi nu am nicio problemă, pentru că nu am alergii. Măsurile de protecţie le vom păstra în continuare, nu o să renunţăm la echipamentul corespunzător, o să păstrăm distanţa cu cei care interacţionăm şi o să încercăm să limităm timpul în care vorbim cu pacienţii”, ne-a declarat medicul specialist de medicina muncii de la Şantierul Naval Tulcea, Doina Giurka.

Procedura a fost desfăşurată la sediul Colegiului Medicilor, acolo unde au fost vaccinate până la orele prânzului 31 de persoane, fiind programate pentru zilele următoare 311 cadre medicale. Tot aici, doctorul Mircea Bourceanu de la dispensarul Baia a venit cu întreg personalul şi s-au vaccinat ieri dimineaţă.

„La sediul Colegiului funcţionează un punct de vaccinare pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19. Sunt programaţi 311 medici din ambulatoriul oraşului şi judeţului Tulcea, farmacişti, medici stomatologi, laboratoare. Astăzi a început vaccinarea la ora 08.00 şi într-o oră au fost imunizate deja 10 persoane. Cei care vin trebuie să-şi dea mai întâi acordul şi se vaccinează în deplină cunoştinţă de cauză. Vaccinarea este recomandată, dar decizia aparţine fiecăruia dintre noi. Avem doi medici, doctoriţa Vâlcu şi doctorul Chirtoacă, care supraveghează în permanenţă, precum şi două asistente medicale care sunt implicate direct în vaccinare. Colegiul a venit numai cu locaţia, iar restul a organizat Direcţia de Sănătate Publică Tulcea, care a dat tot sprijinul pentru buna funcţionare”, ne-a declarat dr. Emilia Stamate.

Preşedinta Colegiului Medicilor Tulcea a aşteptat cu nerăbdare ziua vaccinării şi a precizat că orice medic sau personal medical care se vaccinează transmite un mesaj de încredere către populaţie.

„Chiar dacă acest vaccin nu are proba timpului, din această cauză unii sunt reticenţi, trebuie să conştientizăm că în prezent tehnologiile au avansat foarte mult. Fiecare decide, însă cred că avantajul în a te vaccina este extraordinar ţinând cont de gravitatea afecţiunilor şi de tributul pe care l-a plătit sectorul medical în această perioadă, fiind în prima linie, în activitatea de prevenire şi de tratare a bolnavilor de COVID. Eu şi toţi apropiaţii mei ne vom vaccina, deoarece ne dăm seama că aşa ne vom putea feri de consecinţele îmbolnăvirii. L-am aşteptat foarte mult şi sunt convinsă că un vaccin ne poate face să trecem peste această perioadă care este grea şi din celelalte puncte de vedere, ca de exemplu faptul că stăm izolaţi, că ne-am depărtat de prieteni, că nu mai putem socializa. Sunt foarte optimistă şi am aşteptat cu nerăbdare să vină ziua aceasta”, ne-a spus dr. Stamate.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.