Locuri de paintball, parcări semi-subterane şi regenerare urbană.

Primarul municipiului Ştefan Ilie are o listă ambiţioasă de proiecte ce ar trebui demarate anul acesta. Pe lângă lucrările de reabilitare a străzilor, pe listă se regăsesc şi cele dedicate petrecerii timpului liber, dar şi construirea unor parcări de tip semi-subteran.

Proiectul prioritar este cel privind lucrările de extindere a sistemului de preluare a apelor pluviale din municipiul Tulcea, în cazul căruia administraţia va demara procedura de licitaţie pentru execuţie.

 „Am achitat plata proiectului după ce am verificat cu nişte specialişti dacă este făcut bine. Proiectul se va uni cu faleza, în aşa fel încât apele de scurgere să nu fie obturate prin realizarea falezei. Valoarea proiectului este mai mare decât cea iniţială, respectiv 28 de milioane de lei. Suma de 20 de milioane de lei o primim de la Ministerul Dezvoltării, iar 8 milioane de lei le vom pune din bugetul local sau ne vom împrumuta, pentru că proiectul este foarte important. Nu ne putem apuca de rezolvarea străzii Păcii atât timp cât apele de acolo ajung în mijlocul oraşului. Acest proiect va afecta mai multe străzi, precum strada Mică, Unirii, Isaccei, Babadag, Păcii şi multe altele care vor ajunge prin nişte sisteme de conducte şi staţii de prepompare în Dunăre, atât prin zona Gării cât şi prin zona de centru, de la Delta. Scoatem proiectul acum în licitaţie de execuţie, pentru că vrem să începem prima dată cu el. Va crea un disconfort pentru oraş, pentru că se va lucra simultan pe foarte multe străzi şi va rezolva problema în procent de 80%, deoarece mai avem o problemă pe care încercăm să o facem printr-un studiu. Este vorba de strada Corneliu Gavrilov, unde se adună, de asemenea, foarte multă apă. Trebuie să găsim nişte bazine de retenţie, poate subteran vom găsi un loc unde apa să fie oprită cât se scurge de pe Păcii sau din alte părţi, urmând ca atunci când se degrevează să plece şi de pe Corneliu Gavrilov”, a explicat primarul Ştefan Ilie.

Primarul are în plan şi organizarea unui concurs de regenerare urbană, dedicat arhitecţilor şi specialiştilor în domeniu.

 „Vom face un concurs de proiecte pentru regenerare urbană. Vom invita arhitecţi şi specialişti din oraş şi din afara acestuia să gândească zonele centrale sau mărginaşe ale oraşului, cum s-ar dezvolta ele printr-un alt mod de a vedea transportul, spaţiul verde, căile de acces. Am primit o propunere foarte frumoasă pentru strada Isaccei partea dinspre faleză, respectiv Parcul Personalităţilor, Grădina de Vară, Casa Sindicatelor, unde avem probleme cu parcările, apa, aglomeraţia. Avem o soluţie care trebuie să vedem dacă poate fi viabilă şi dacă putem construi parcări de tipul semi-subteran, iar deasupra să fie spaţii verzi, pentru a nu mai bloca traficul, mai ales în timpul verii. Poate găsim o cale de acces prin spatele Grădinii de Vară, care va fi ca o piaţă, cum e Piaţa Civică, unde se pot ţine spectacole”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Regenerarea parcului Victoria este un alt proiect la care se lucrează în prezent.

„Aici am întâmpinat o problemă, pentru că în documentele primăriei sunt circa 5 hectare, iar pe teren am descoperit în jur de 3,5 hectare. Trebuie să identificăm de ce este diferenţa aşa mare. Putem creea de la locuri de parcare, până la un sistem bun de preluare a apelor pluviale, dar şi spaţii verzi pentru tulceni”, a spus Ştefan Ilie.

Un alt proiect important este cel de amenajare a zonei verzi de lângă bazinul de înot de pe lacul Ciuperca, într-un spaţiu destinat activităţilor recreative de tip skateboard, paintball, etc.

 „O soluţie pentru tinerii care solicită locuri pentru joacă de genul skateboard, paintball. Am identificat nişte zone şi lucrăm la un proiect la Ciuperca, lângă bazinul de înot, unde există o zonă verde degradată pe care o putem transforma în zonă cu alei şi putem monta sisteme de paintball pentru toate vârstele”, a subliniat primarul.

Lucrări se vor realiza şi pe străzile Victoriei, Bucovinei, Dumitru Ivanov, Orizontului, zona Şantierului Naval, Alexandru cel Bun, Prislav, Pescarilor, Forestierului.

„Vom lua legătura cu tulceni care se află în diaspora şi care vor să se implice în acţiuni civice. Corespondez de când sunt primar cu foarte mulţi tulceni aflaţi în străinătate şi vor să se implice, aducând fiecare câte un turist sau câte un euro pentru a recupera din decalajul creat”, a mai spus edilul.

Strategie de lucru pentru anul 2021

Autoritatea locală lucrează la o strategie pentru anul 2021 în ceea ce priveşte proiectele pe fonduri europene şi nu nu-mai. Totodată, bugetarea participativă reprezintă una dintre căile prin care tulcenii vor putea decide către ce investiţii se vor duce prima dată banii. Astfel, se  va crea un fond din care vor putea fi finanţate proiecte alese de comunitate.

„Încercăm să punem la punct o strategie pentru anul 2021. Am identificat prima dată proiectele care erau realizate, dar care erau blocate din diferite motive, precum litigii, că nu au vrut să fie plătite de autoritate sau antreprenorii au acţionat în instanţă. În acelaşi timp ne bat la uşă fondurile europene, fără de care nu avem cum să putem exista. Vom alege mai multe subiecte de interes public, vom pune un fond şi vom lăsa ca cetăţenii să hotărască destinul. Vom lăsa cetăţenii să decidă ce investiţii sunt prioritare pentru anul 2021″, a menţionat edilul.

Planul Urbanistic Zonal, cadastrarea oraşului şi ritmul serviciilor publice, printre problemele identificate

Potrivit primarului Ştefan Ilie, printre cele mai stringente problemele ale municipiului se află funcţionarea după un Plan Urbanistic Zonal vechi, faptul că primăria nu are un inventar pus la punct, iar proprietăţile publice nu sunt cadastrate şi nu se pot dezvolta. Acesta a menţionat şi locurile de parcare pentru care unii cetăţeni au plătit bani ilegal pentru a le obţine, dar şi folosirea garajelor ca bucătării sau spaţii de depozitare.

„Am evoluat în ultimii ani din punct de vedere urbanistic doar prin PUZ-uri. Am identificat vreo 300 de PUZ-uri care au îngrămădit oraşul în interior, nemaiexistând spaţii verzi şi locuri de parcare suficiente. În zone foarte îndepărtate, dezvoltatorii au vândut terenuri sau apartamente, dar nu au asigurate utilităţile, au plecat, iar cetăţenii se îndreaptă către primărie şi solicită utilităţi în care sunt incluse şi asfaltul, iluminatul public, transportul. Primăria este grevată la foarte multe lucruri, iar marea majoritate sunt cauzate de un urbanism foarte decăzut”, a spus Ştefan Ilie.

Edilul spune că a reuşit să mărească ritmul serviciilor publice în rezolvarea problemelor curente ale tulcenilor.

„Aproape toate compartimentele care sunt în primărie sau în servicii sunt foarte destructurate în sine şi nu au capacitatea de a emite responsabilităţi. Mulţi se feresc să îşi asume nişte lucruri pornind de la nişte cutume ale trecutului, că dacă semnezi poţi fi tras la răspundere. Am discutat cu fiecare, personal, în parte şi le-am spus că nici pe mine nu m-a obligat nimeni să candidez la Primăria municipiului Tulcea, dar nici pe vreun funcţionar nu l-a adus cineva cu forţa în cadrul primăriei”, a explicat Ştefan Ilie.