Pictoriţa Veronica Oancea este profesoară la Liceul de Arte din Tulcea şi de-a lungul timpului a participat la numeroase expoziţii.
– De cât timp aveţi nevoie pentru a realiza o pictură?
– Depinde de mulţi facturi, mai ales pentru o femeie. Eu nu am foarte mult timp, sunt multe îndatoriri care mă opresc să fac ceea ce-mi doresc. În medie cam o lună sau o lună jumătate durează procesul, unele se fac mai uşor din pensulă. Mie nu-mi place să las lucrurile neterminate, dacă încep 2-3 lucrări lucrez consecutiv la ele. Mai mult de două luni nu suport să le las neterminate.
– Care a fost primul tablou pe care l-aţi pictat?
– Nu îmi pot aminti prima lucrare, pentru că am făcut nenumărate peisaje, naturi statice. Îmi amintesc câteva lucrări pe care le-am avut, încă le vizualizez, şi pe care le mai am. Îmi mai amintesc prima participare la o expoziţie, în timpul liceului. Se făcea anual, la Galeriile de Artă, expoziţia liceului care reunea lucrările mai bune ale elevilor din liceu. Acolo lucram o săptămână cu toţii şi eram într-o efervescenţă continuă. Am fost foarte încântată când prin clasa a X-a sau a XI-a mi s-au expus trei lucrări mari, chiar la intrare, pe partea dreaptă, atunci lucram mai mult grafică. În copilărie avem o prietenă şi făceam concurs de pictură amândouă, ea era cu un an mai mare decât mine. Întotdeauna mi se părea că picturile ei sunt mai frumoase. Ne inspiram după lucrurile pe care le aveam în casă.
– Ce sfat aveţi pentru cei care îşi doresc să facă o carieră din artă?
– Fiind profesor la Liceul de Arte mereu am îndrumat elevii să urmeze o carieră în arte, mai ales pe cei talentaţi. Dacă vor să facă acest lucru trebuie să persevereze, să muncească continuu, să nu se aştepte la o răsplată pecuniară prea mare. În general, elevii foarte buni care au îndemânare nu mai urmează facultăţi de artă, pentru că timpurile sunt cele care sunt. Foarte mulţi abandonează chiar dacă au talent, spun că o să picteze în timpul liber, dar se fac poliţişti, medici sau urmează şcoli care să le aducă o siguranţă a existenţei. Dacă termini o facultate în domeniul artelor, singurele soluţii sunt activitatea în domeniul IT sau în învăţământ, iar a doua variantă nu mai este atât de căutată. Eu îi sfătuiesc să îşi urmeze vocaţia, dar, dacă nu există chemare şi pasiune, pot face orice altceva.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA