Un număr de 264 de scări de bloc din municipiu care au mai puţin de patru abonaţi Energoterm vor fi debranşate de la sistemul centralizat de încălzire la finalul acestui sezon rece, potrivit primarului Ştefan Ilie. Măsura este luată în contextul în care încasările societăţii Energoterm au scăzut drastic în ultimii ani în raport cu vânzările.

„Sunt 264 de scări de bloc care au mai puţin de patru abonaţi care vor fi debranşate anul acesta, după ce se termină sezonul de iarnă. De asemenea, sunt mai multe scări de bloc care au între 5 şi 10 abonaţi. Luăm în considerare scările cu mai puţin de patru abonaţi pentru că există o hotărâre de Consiliu Local din 2013 care prevede debranşarea acestor blocuri. În scările cu puţini abonaţi se produce energie termică pentru un bloc întreg. Noi avem acum o HCL care îngreunează racordul cetăţeanului la gaz şi o vom modifica pentru a fi mult mai simplu. Nu am fi avut nimic cu Energoterm dacă funcţiona. Există oraşe unde energia termică funcţionează, dar la nivelul anilor 2004-2008, autorităţile locale nu au permis ca în zona unde este sistem centralizat să intre gazul şi au modernizat acel sistem. La noi s-a permis intrarea gazului, şi Energotermul nu a mai putut face faţă la concurenţă dacă nu s-a modernizat deloc. În fiecare an s-au dat câte 3-4 milioane de euro şi au avut datorii de milioane, istorice, neîncasate. Noi nu putem întreţine un mort viu când cu aceşti bani puteam face investiţii extraordinar de multe. Eu îmi voi asuma aceste măsuri, chiar dacă sunt nepopulare, pentru că nu putem merge la infinit în acest fel”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea a realizat o primă analiză a veniturilor şi a cheltuielilor pentru perioada 2016-2019 şi a identificat primele concluzii care vor sta la baza măsurilor ce vor fi adoptate începând din acest an.

„Există incertitudini semnificative care pot pune la îndoială în mod semnificativ capacitatea entităţii de a-şi continua activitatea şi implicit aceasta ar putea să fie inaptă să realizeze activele şi să execute obligaţiile sale în cursul desfăşurării normale a activităţii sale viitoare”, se arată în auditul independent realizat anul trecut în luna iunie.

Printre măsurile care vor fi luate în perioada următoare se află şi realizarea unui audit  pentru anul 2020, închiderea treptată a CAF-ului, care generează cele mai mari pierderi, fiind mult supradimensionat prin raportare la numărul actual de consumatori.

„Gazul trebuie să existe peste tot şi să nu mai fie blocuri mixte. Energotermul funcţionează în prezent prin CAF care încălzeşte foarte multă apă pentru circa 6.000 de abonaţi, dar şi prin centrale termice independente. CAF-ul trebuie închis după ce trece iarna, dar trebuie să dăm şi alternativă cetăţenilor, respectiv acolo unde este mixt să încurajăm cetăţenii să îşi tragă centrală proprie. Sunt puţine blocuri unde gazul este pe stradă şi trebuie tras pe scară. Energotermul, într-un final, va trebui să se limiteze la centralele termice independente care vor fi în anumite zone şi instituţii publice, acolo unde se produce eficienţă. Subvenţiile vor fi în funcţie de venituri, pentru că aşa este corect şi vor fi date începând din anul următor”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Subvenţiile vor fi acordate în funcţie de venit şi conform legii (O.U.G. nr. 70/2011), prin dosare evaluate de D.A.P.S. De asemenea, se intenţionează facturarea individuală pentru toţi abonaţii, distribuţia agentului termic pe orizontală, după modelul ANL, modificarea regulamentului privind debranşarea, conform Legii nr. 325/2006, dar şi modernizarea centralelor termice, transformarea unor puncte termice în centrale şi monitorizarea de la distanţă a acestora.

„Prin distribuţia agentului termic pe orizontală, după modelul ANL, fiecare abonat are contorul lui şi nu trebuie debranşat tot blocul. Sistemul va mai funcţiona doar la centralele independente iar fiecare abonat va avea contorul propriu. Eu am adus la sfârşitul anului trecut 11 milioane de lei pentru subvenţie din fondul de rezervă al statului, după ce am făcut lobby la Guvern, pentru că nu puteam lăsa oamenii în frig”, a menţionat edilul.