Stocurile de peşte din rezervaţia Deltei Dunării au scăzut considerabil în ultima perioadă, atrage atenţia dr. Aurel Năstase, cercetător ihtiolog din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). Diminuarea numărului de peşti, mai ales din speciile care au o valoare comercială mare, precum şalăul, ştiuca, crapul şi carasul, a fost resimţită de pescari.

„Toate capturile de peşte sunt în scădere, toate sunt în regres. Este normal că nu mai sunt mulţi peşti cu valoare comercială mai mare în Delta Dunării din moment ce sunt prinşi în cantităţi mari. În ceea ce priveşte peştele cu valoarea comercială mai mică, acesta nu prea-l interesează pe pescar. Şalăul, ştiuca sunt foarte mult în scădere. S-au observat şi cantităţi de crap mai mici, şi somnul este în regres foarte mult. Chiar şi carasul, care este specia principală de pescuit din Rezervaţie, a scăzut considerabil”, ne-a declarat dr. Aurel Năstase.

Principala cauză semnalată de cercetător pentru reducerea numărului de peşti din Deltă este pescuitul ilegal, care se realizează cu aparate electrice.

„Principala cauză pentru reducerea cantităţilor de peşte din Rezervaţie este pescuitul ilegal, care se realizează mai ales cu aparatele de curentat electrice. Majoritatea pescarilor au mai multe scule de pescuit decât este permis în rezervaţie. O altă cauză ar fi poluarea care are un efect negativ, reducând habitatele preferate de peşti. O altă cauză o reprezintă expansiunea de eutrofizare care lasă lacurile fără oxigen şi creează mortalităţi masive asupra peştilor. Foarte mulţi peşti sunt migratori sau semi-migratori în Deltă”, ne-a spus dr. Năstase.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.