* Judeţul Tulcea ar putea fi inclus în Programul Operaţional pentru Tranziţia Justă

Judeţul Tulcea ar putea fi inclus în Programul Operaţional pentru Tranziţia Justă care are o  alocare de 1,766 miliarde de euro şi care este dedicat dezvoltării mediului de afaceri, după ce primarul Ştefan Ilie a depus un memoriu în acest sens la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Documentul a fost depus la Direcţia Generală Programe şi Coordonare Sistem şi vizează includerea judeţului Tulcea, în Anexa D a Raportului de ţară 2020 şi implicit declararea acestuia ca judeţ eligibil în Programul Operaţional Tranziţie Justă, alături de celelalte şase judeţe, Hunedoara, Gorj, Mureş, Prahova, Galaţi şi Dolj.

P.O.T.J. este un program de finanţare pentru mediul privat, important pentru activitatea economică a mediului de afaceri al municipiului şi al judeţului Tulcea.

„În perioada de implementare 2021-2027, prin negocierile cu UE, oraşele, judeţele chiar şi comunele au mai multe fonduri din care pot extrage bani. Programul Operaţional pentru Tranziţia Justă nu este adresat tuturor, ci doar judeţelor defavorizate. A fost în consultare în lunile iulie-august anul trecut, dar nimeni de la noi nu a intervenit în cadrul procesului şi au fost selectate doar 6 judeţe care s-ar încadra în acest program. A rămas în negociere cu reprezentanţii UE oportunitatea includerii şi a altor teritorii. Asociaţia Municipiilor din România ne-a solicitat referitor la toate programele dacă vrem să aducem completări. Noi la acest program am găsit posibilitatea de a completa. Este un program care se referă strict la oamenii de afaceri, iar noi avem un mediu de afaceri deficitar. Atât timp cât în fiecare an migrează tineri cu sutele în afară, înseamnă că noi nu avem aici oportunităţi pentru ei, respectiv nişte locuri de muncă stabile. Mediul de afaceri nu este productiv şi vedem acest lucru şi în bugetul local, nu mai vorbim de pandemie şi alte lucruri care ne-au afectat, ci de evoluţia din 1989 şi până în prezent a întregului mediu de afaceri”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primarul spune că acest program ar fi un fel de ITI pentru mediul de afaceri şi speră să aibă suportul oamenilor de afaceri tulceni pentru a face lobby la minister.

„Faptul că au dat faliment foarte multe zone industriale, de la Pescuit Oceanic până la Marmura, că şi-au redus activitatea unele industrii, cum ar fi Alum, şi că a căzut Campofrio, producţia alimentară sau fabrica de conserve, a dus la o situaţie economică deficitară a întregului judeţ. Noi suntem unul dintre judeţele care s-ar califica printre primele în aceste şase. Dacă am fi incluşi, ar fi un fel de ITI pentru mediul de afaceri. Suma de 1,766 miliarde euro împărţită la şase judeţe şi cu noi, dacă am fi al şaptelea, ar ajuta mediul de afaceri să depună proiecte şi să obţină foarte multe resurse financiare pentru refacere şi dezvoltare. Proiectul se va depune la structura regională a programului. Se pot crea noi întreprinderi, realiza activităţi de cercetare şi inovare, dezvoltarea de tehnologii, investiţii în capacităţi de producţie, care conduc la creşterea numărului întreprinderilor. Sper să am suportul tuturor oamenilor de afaceri, pentru că paşii următori sunt de a face lobby la minister şi expunerea detaliată a solicitărilor noastre. Vom face o comisie de dialog pentru oamenii de afaceri şi este o problemă pe care o vom discuta în cadrul consiliului şi vom constitui echipe care să meargă la Bucureşti să facă lobby”, a precizat Ştefan Ilie.

Printre activităţile eligibile din Programul Operaţional pentru Tranziţie Justă se află investiţii în crearea de noi întreprinderi, inclusiv prin servicii de consultanţă, investiţii productive în IMM-uri, inclusiv în întreprinderi nou înfiinţate, care conduc la diversificare şi reconversie economică, dar şi dezvoltare economică prin promovarea transferului de tehnologii avansate şi sprijinirea cooperării dintre industrie şi cercetători.