Marian Mocanu a absolvit Facultatea de Arte Decorative şi Design, în anul 2002, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. În prezent este profesor de educaţie plastică la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu”.
În vârstă de 42 de ani, Marian Mocanu îşi doreşte să realizeze o expoziţie personală.
Pe parcursul anilor a avut expoziţii de artă pe plan local şi naţional. În anul 2020 a participat în cadrul Bienalei Naţionale de Artă „Camil Ressu” din Galaţi.
– Aveţi momente când nu vă iese deloc ceea ce vedeţi cu ochii minţii şi abandonaţi lucrarea? Dacă da, cum treceţi peste astfel de momente?
– Sunt momente în care sunt mai puţin cuplat la subiectul pe care vreau să-l realizez. Artiştii au şi momente în care sunt foarte bine conectaţi şi sunt foarte lucizi în ceea ce şi-au propus să realizeze. Sunt lucrări pe care le-am abandonat şi după aceea am revenit sub altă formă, nefiind mulţumit de ele am regândit proiectul iniţial. Uneori m-am gândit că stric o lucrare, dar după aceea am realizat că este un proces de evoluţie. Sunt idealist şi perfecţionist în ceea ce vreau să obţin, dar la un moment dat aşa zisele „accidente”, care sunt impulsuri de spontaneitate, sunt foarte valoroase, pentru că mă surprind de fiecare dată şi îmi deschid orizontul către o nouă lucrare sau o nouă perspectivă a limbajului plastic, a tehnicii de lucru, a felului în care folosesc pata de culoare, armonia cromatică, redarea formei.
– Ce sfat aveţi pentru cei care doresc să urmeze o carieră în artă?
– Consider că este o sferă de activitate deosebită, care îţi aduce foarte multe satisfacţii, din punct de vedere al cunoaşterii de sine şi al exprimării. Creativitatea presupune mult efort, dar poate să fie şi o exprimare naturală a ceea ce simţim şi vrem să comunicăm celorlalţi. Sunt în favoarea creativităţii şi o să fiu mereu în această breaslă. Cu cât sunt mai mulţi oameni creativi în societate, în timp, patrimoniul devine un tezaur inestimabil care adaugă valoare unei societăţi.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.