Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) le-a cerut membrilor săi să participe la un nou protest paşnic. Acesta urmează să se desfăşoare astăzi, 16 februarie, între orele 12,00 şi 12,30, sub lozinca „HORECA – Capăt de drum”.

Astfel, firmele din industria ospitalităţii (HoReCa) îşi vor  opri activitatea complet timp de o jumătate de oră şi o să protesteze, fiecare în faţa propriei unităţi.

Potrivit secretarului general al Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Sterică Fudulea, şi agenţii economici tulceni îşi vor întrerupe activitatea timp de o jumătate de oră pentru a protesta în faţa propriilor hoteluri sau restaurante.

„Sunt foarte mulţi agenţi economici tulceni care vor protesta mâine de la 12.00 la 12.30. Nu ne permitem luxul să avem un protest care să genereze pierderi şi mai mult pe acest domeniu. Dorim să tragem un semnal de alarmă. Sper să existe raţionament şi înţelegere prin care să se sprijine acest domeniu. Bineînţeles, coroborat cu faptul că acest domeniu este cel mai amendat în acest an. Şi în oraşul nostru sunt numite zone unde aproape zilnic există câte un organ de control care dă câte o amendă. De altfel, în toată ţara o să fie întreruptă activitatea pe zona de HoReCa, pentru că de un an de zile acest domeniu de activitate nu a primit niciun leu finanţare. Iniţial se discuta de un miliard de euro pentru HoReCa, care a fost redistribuit pe cele trei măsuri, şi din cauza aceasta au fost achitate doar primele tranşe pe Măsura 1, adică cei 2.000 de euro pe beneficiar. A fost prezentată şi promovată cea de-a doua măsură pentru HoReCa, discutăm de cei 20% din diferenţa de cifră de afaceri dintre 2020 şi 2019 care avea un buget de două milioane şi acum observăm că este înjumătăţit la un milion. De aici deducem că mai bine de jumătate dintre operatorii economici nu vor beneficia de acest sprijin şi discutăm despre o zonă şi despre o industrie care nu a avut încasări anul trecut. Ştim foarte bine că tot ce înseamnă restaurante, hoteluri au avut activitatea închisă. Mai putem discuta şi despre organizatorii de evenimente care şi ei sunt în această industrie a ospitalităţii şi care nu şi-au putut desfăşura deloc activitatea. Noi tragem un semnal de alarmă, lucrurile se vor putea rezolva doar prin înţelegere, prin negociere, experienţă şi expertiză. Din păcate, pârghiile ar fi trebuit să fie la Ministerul Economiei, unde este un blocaj total la ora actuală. Ministrul economiei nu comunică şi nu a făcut-o cu nimeni din mediul de afaceri”, ne-a declarat secretarul general al CNIPMMR, Sterică Fudulea.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.