* Hidrotehnica Galaţi, societatea care a exploatat cariera, nu a încheiat procedurile de mediu şi blochează astfel preluarea imobilului în patrimoniul municipiului

Primarul municipiului Ştefan Ilie a solicitat sprijinul Ministerului Mediului în procesul de preluare a Carierei „Bididia II” în patrimoniul municipiului. În prezent acest lucru nu este posibil din cauza faptului că Hidrotehnica Galaţi, societatea care a exploatat cariera, nu a încheiat procedurile de mediu.

„Ministerul Mediului ne poate ajuta prin raportarea oficială către societate, plasarea unei anchete pentru a vedea de ce nu au închis cariera până acum, somarea entităţii respective şi chiar luarea unor măsuri coercitive, precum amenzi. Este o societate fictivă şi nu mai există nimeni din cine era odată. Raportul de mediu pe care trebuie să îl facă ei pentru închiderea carierei nu înseamnă doar un simplu text, ci nişte lucrări pe care trebuie să le facă şi care implică costuri pentru aducerea zonei respective la o stare hotărâtă de către Administraţia pentru Mediu. Apoi terenul devine liber de sarcini, în patrimoniul proprietarului. Ei nu au făcut acest studiu pentru că acesta se încheie cu nişte lucrări. Am discutat cu Ministrul Mediului, Tánczos Barna, pe marginea acestei vechi probleme a municipiului Tulcea. Ministrul a fost deschis şi am încredere că vom avea parte de o rezolvare favorabilă”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea urmăreşte reconversia carierei într-o zonă destinată unor parcuri tematice, respectiv parc geologic, parc de agrement şi aventură etc.

 „Prin intervenţia unor arhitecţi iscusiţi, Cariera Bididia poate deveni o atracţie pentru locuitorii şi oaspeţii oraşului. Intenţionăm să obţinem finanţări pentru a pune acest spaţiu în valoare, însă, înainte de toate, oraşul trebuie să îl recupereze”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Deşi trebuia să îndeplinească toate procedurile închiderii unei cariere, firma care exploata zona nu a eliberat-o în mod corespunzător de utilaje. Din această cauză, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Tulcea a sancţionat firma, la începutul anului 2019, cu o amendă în valoare de 50.000 de lei, sancţiune care a fost contestată în instanţă.

Reprezentanţii societăţii au plătit între timp jumătate din valoarea sancţiunii, respectiv 25.000 de lei, iar procesul se află în continuare pe rolul instanţei.

În 2018, studiul de fezabilitate al proiectului privind amenajarea unui parc geologic, proiect iniţiat de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, a primit acordul consilierilor locali, iar în 2019 a fost supus dezbaterii publice.

Bugetul estimat al proiectului care urma să fie depus spre finanţare pe mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării este de 5 milioane de euro. Cu banii aceştia, la Tulcea ar fi fost realizat cel mai mare parc geologic din România.