Tinerii practicanţi de sporturi extreme vor avea la dispoziţie un spaţiu destinat activităţilor de tip skateboard, pumptrack sau role, Primăria Tulcea lucrând la un proiect în acest sens în zona Bazinului de înot de pe lacul Ciuperca.
Un grup de tineri pasionaţi de aceste sporturi s-au întâlnit, joi, cu primarul Ştefan Ilie, căruia i-au prezentat schiţe ale proiectului.
„Construirea unor spaţii dedicate sporturilor urbane este un prilej de colaborare concretă între tineri şi administraţie. Am stabilit împreună realizarea unor rampe pentru skateboard, trotinete şi role, o pistă modulară de pumptrack, un perete de graffiti. Ca şi în alte comunităţi, tinerii din oraşul Tulcea sunt la curent cu ultimele tendinţe şi inovaţii în materie de sport şi cultură urbană din lume. Din păcate însă, ei au fost doar spectatori, practicând aceste sporturi improvizat, până nu demult accesul fiindu-le interzis chiar şi în unele parcuri. Experienţele pozitive arată că în aceste medii se pot forma generaţii de tineri creativi şi îndrăzneţi, cu un simţ civic dezvoltat, care ştiu să se exprime liber”, a declarat primarul Ştefan Ilie.
Unul dintre tinerii pasionaţi de sporturi extreme este Mihai Andore, în vârstă de 17 ani, elev în clasa a X-a la Liceul de Artă „George Georgescu”.
„Avem o schiţă, o idee şi un ideal pe care vrem să îl atingem. Vrem să dezvoltăm partea sportului extrem, care este considerat şi sport olimpic. Vrem să ajungem la cât mai mulţi participanţi. Ne referim la toate sporturile ce includ freestyle, respectiv BMX, skateboarding, trotinetă freestyle, role agresive, pe care le vedem mai mult în oraşele mari. Eu de mic sunt foarte activ şi am început pentru prima dată să mă dau pe skate la 7-8 ani când am primit prima placă. În ultimul timp am început să dezvolt din ce în ce mai mult drag pentru acest sport, iar de 4 ani am început să îl practic mai profesionist, momentan pe suprafaţă plată, pentru că nu avem unde. Este considerat sport olimpic şi avem în România campioni internaţionali, cum ar fi Marius Constantin. Eu fac acest sport pentru că îmi place libertatea pe care mi-o oferă, mă scoate din toate problemele”, a spus Mihai Andore.
Un alt pasionat de BMX, o bicicletă de scheme, este Tiberiu-Andrei Crişcov, în vârstă de 16 ani, elev al Liceului „Anghel Saligny”.
„Eu practic BMX de circa opt luni. Aceasta este o bicicletă de scheme cu geometria aparte, cu roţile mai mici care permit mişcări mai bruşte. Îmi doresc de la primărie să avem un parc amenajat, deoarece nu mai vreau să ne gonească oamenii din Piaţa Civică sau din alte locuri pe unde mai mergem. De obicei când mergem prin parcuri se mai ia lumea de noi, chiar şi poliţiştii uneori ne spun că facem gălăgie şi că trebuie să plecăm. Momentan este o pasiune dar dacă se va face un parc poate voi ajunge mai bun şi voi practica de performanţă”, a precizat Tiberiu-Andrei Crişcov.
Edilul mai spune că aceste spaţii au şi o puternică componentă culturală, fiind un loc de întâlnire şi socializare unde pot avea loc concerte, piese de teatru alternativ şi alte evenimente venite din iniţiative comunitare.