Mulţi tulceni „confundă” încă reţeaua de canalizare cu coşul de gunoi. Nu mai puţin de două tone de deşeuri au ajuns în grătarele staţiei de epurare din municipiul Tulcea, pe parcursul anului trecut. Deşi de-a lungul timpului autorităţile au făcut numeroase apeluri către populaţie să folosească sistemul de canalizare strict în scopul pentru care a fost conceput, aruncând în vasul de toaletă doar hârtia igienică, în continuare, pe conducte circulă materiale textile şi multe altele.

„Prin  procesul de epurare, din această staţie recoltăm şi deşeuri menajere, cârpe şi alte astfel de obiecte, pentru că lumea nu înţelege să nu le arunce în reţeaua de canalizare. Apa epurată se duce în Dunăre”, ne-a declarat directorul Aquaserv Tulcea, Valentin Ifrim.

Potrivit datelor furnizate de Aquaserv Tulcea, anul trecut, în staţia de epurare din municipiu au intra 2.628.744 mc de apă uzată.

Cantitatea de apă care a ieşit din staţia de epurare anul trecut este de 2.556.158 mc. Pentru comparaţie, cu această cantitate s-ar putea umple 1.022 de bazine olimpice, în fiecare an şi aproape 3 bazine zilnic.

Tot anul trecut, prin procesul de epurare, din această staţie au fost „recoltate” 2 tone de deşeuri care au fost duse la groapa de gunoi Ecorec.

Staţia de epurare a municipiului a fost inaugurată în anul 2014, a costat circa 45 milioane lei şi este parte integrantă a Master-Planului de apă-canal implementat de societatea Aquaserv S.A.

Staţia de tratare a apei uzate din municipiu asigură o tratare mecanică a apei uzate, urmată de o tratare biologică prin intermediul a 4 bazine cu nămol activat cu compartiment selector integrat pentru îndepărtarea biologică a fosforului şi selecţia biologică a micro-organismelor floculante.

După îndepărtarea deşeurilor şi a substanţelor poluante, prin procedee mecanice şi biologice, apa uzată devine apă epurată şi poate fi redată naturii.