“Pe cei care cred acum că au câştigat deja concursul vreau să îi calmez, că nu au câştigat nimic!”
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, i-a asigurat pe cei care şi-au anunţat intenţia de a participa la concursul de selecţie privind funcţia de guvernator al ARBDD faptul că încă nu au câştigat postul. În vizita sa de vineri la Tulcea, ministrul Barna Tanczos a subliniat faptul că procesul de selecţie trebuie să fie scurt.
„Procesul trebuie să fie unul scurt, astfel încât să putem porni proiectele mari. Ministrul Mediului va propune persoana selectată de USR PLUS. Vreau să îi asigur pe toţi cei care vor să candideze la această funcţie onorantă, dar şi cu o responsabilitate uriaşă, că vorbim de un proces derulat şi organizat de profesionişti, de firme de recrutare internaţională. Este un proces prin care se va selecta probabil cea mai competentă persoană pentru această funcţie. Pe cei care cred acum că au câştigat deja concursul vreau să îi calmez, că nu au câştigat nimic. Doar prin anunţarea unor intenţii de a participa la această selecţie nu au realizat încă nimic şi vor trebui să parcurgă cu toţii acest proces organizat de profesionişti. Asumarea politică a unui demers de acest gen, complet nou în administraţia publică centrală, este de salutat şi de lăudat”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.
Ministrul a avut o discuţie pe această temă cu reprezentanţii USR PLUS.
„Am avut ieri (joi, n.r.) o discuţie foarte lungă cu domnul Cioloş şi cu domnul Barna, copreşedinţii partenerului nostru de guvernare USR PLUS, şi m-au asigurat că procesul este unul serios, derulat cu maximă responsabilitate. În urma acestui proces de selecţie sperăm să avem o nouă viziune în ceea ce priveşte administrarea Deltei Dunării. Le-am spus că este foarte important ca această persoană să înţeleagă că administrarea Biosferei Delta Dunării este o activitate care se bazează pe legislaţie, protejarea mediului, dar şi pe relaţia vie cu comunităţile. Nu putem să facem o administrare după alte filozofii aduse din alte locuri şi să im-punem lucruri care nu sunt înţelese şi acceptate de comunitatea locală. Este o provocare uriaşă pentru oricine acceptă această funcţie”, a precizat Barna Tanczos.
La rândul său, primarul municipiului Ştefan Ilie, membru al Consiliului Consultativ, a anunţat faptul că s-a elaborat un document final privind mandatul viitorului guvernator.
„Eu am făcut parte din acest Consiliu Consultativ care a elaborat un document final al tuturor lucrurilor care au fost dezbătute şi care vor însemna mandatul viitorului guvernator. Pentru toate punctele din acest document, toţi cei care au făcut parte din Consiliul Consultativ şi-au exprimat părerea favorabilă. Acest lucru înseamnă mandatul viitorului guvernator, din care teoretic şi practic nu trebuie să iasă din el şi să propună soluţii şi termene cum să le ducă la îndeplinire”, a spus Ştefan Ilie.
Candidaţii la funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării îşi vor depune proiectele anonimizat, apoi acestea vor fi dezbătute, astfel încât până pe data de 12 aprilie se vor cunoaşte candidaţii calificaţi.
Decizia politică va fi luată după ce fiecare candidat va prezenta referinţe, în baza unei cercetări investigative realizată de o firmă de recrutare specializată.
Este pentru prima dată în istoria Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării când funcţia de guvernator al Rezervaţiei se ocupă în urma unui asemenea proces.
Bursa de peşte trece la ARBDD
Ministrul Mediului, Barna Tanczos analizează posibilitatea transferului Bursei de peşte de la Tulcea în administrarea ARBDD.
„Am vorbit cu domnul secretar de stat Gigi Ştefan de mai multe ori despre Bursa de peşte. Punerea în valoare a acelei investiţii cred că trebuie să se facă de către instituţia care gestionează resursa piscicolă. Acest sistem bicefal, are cineva o bursă de peşte şi există altcineva care administrează resursa piscicolă, fără a exista o colaborare cu cei care au activitatea piscicolă efectivă, nu este sănătoasă şi nu a dat rezultate. Analizăm varianta preluării întregii investiţii la ARBDD, astfel încât, împreună cu pescarii de aici, societăţile comerciale şi persoanele fizice care desfăşoară aceste activităţi în Delta Dunării să putem eficientiza investiţia, practic să pornim ceva acolo, deoarece în momentul de faţă nu se întâmplă absolut nimic în acele clădiri care au fost construite din fonduri europene cu milioane de euro”, a menţionat Barna Tanczos.
Proiectul Bursei de peşte de la Tulcea a fost anunţat de autorităţi în urmă cu mai mult de 11 ani, dar obiectivul a fost inaugurat în aprilie 2019 şi a funcţionat până la sfârşitul anului 2019.
„Peştele trebuia livrat Casei de Comerţ Unirea, care îl vindea supermarketurilor prin reţeaua sa de magazine. Pentru că nu se poate dovedi că până la 31 martie 2019 bursa a funcţionat, România riscă să dea înapoi peste 3 milioane de euro, contribuţia europeană”, spunea, la sfârşitul anului trecut, Gheorghe Ştefan, secretar de stat în Ministrul Agriculturii.
Deşi nu funcţionează, Bursa de peşte din Tulcea generează în continuare costuri.