„Va fi inclusă într-un circuit turistic”
Nava tezaur „Republica” de pe malul falezei Dunării a fost mutată, miercuri, într-o zonă din şantierul naval, unde va rămâne în timpul lucrărilor de reabilitare a falezei din municipiul Tulcea.
La finalul lucrărilor, nava va reveni cel mai probabil pe faleza Dunării, în prezent primarul Ştefan Ilie menţionând faptul că a început discuţiile cu reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) pentru ca nava de patrimoniu să fie redată publicului.
„Luăm în calcul şi ideea Consiliului Judeţean care a făcut un concurs de soluţii pentru reamenajarea urbanistică a falezei, iar în soluţia declarată câştigătoare nava este propusă să fie suspendată pe faleză. Vrem să facem acest lucru cu accesul vizitatorilor şi să poată fi o navă muzeu inclusă într-un circuit turistic care să cuprindă cafenea, spaţii de expoziţie şi poate chiar săli de conferinţe”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Edilul intenţionează includerea navei într-un program de reabilitare, anul acesta urmând a fi lansat oficial un concurs de soluţii destinat persoanelor autorizate în domeniu.
„În perioada următoare vom încerca să o includem într-un program de reabilitare şi vom lansa oficial în acest an un concurs de soluţii. Poate fi cafenea cu bibliotecă şi cu spaţii de vizitare. Ştim din surse sigure că atât timp cât stă în apă se degradează continuu. În prezent cetăţenii pot propune soluţii pe pagina de socializare. Vom introduce în bu-get o sumă pentru un concurs de soluţii şi vom aştepta ca oamenii autorizaţi în domeniu să facă propuneri. Va fi o dublă consultare care va cuprinde ceea ce îşi doresc cetăţenii şi ceea ce pot pune în practică specialiştii”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
De la mijlocul anilor 2000 nava nu a mai fost reparată, în prezent aceasta fiind mutată în condiţii de siguranţă cu sprijinul specialiştilor din cadrul Şantierului Naval Vard.
„Nava Republica a fost mutată într-o dană a primăriei. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit şi ne-au sprijinit, în special celor de la Vard, care în mod voluntar au supravegheat şi au realizat lucrările în aşa fel încât să nu se întâmple nimic cu nava. Mulţumesc şi celorlalte persoane care având experienţă în mutarea navelor au venit şi ne-au acordat sprijin ca nişte voluntari, pentru că nava nu este doar patrimoniul primăriei, ci şi al întregului oraş. Nava a fost mutată în condiţii de siguranţă”, a precizat Ştefan Ilie.
Nava „Republica” a fost construită în anul 1883 la şantierul Linz Komenburg din Austria şi a purtat iniţial numele „Csobanc”. Cinci ani mai târziu, a fost predată spre exploatare Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare, în anul 1944 a trecut în subordinea sovietică, iar în anul 1951 a fost predată României.
Supravieţuitoare a celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, „Republica” a continuat să funcţioneze ca navă de comandament a Marinei Militare Române.
În anul 2003, nava a fost cedată de Ministerul Apărării Naţionale Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în anul 2008 a fost clasată, în urma unor expertize, în patrimoniul cultural naţional, fiind declarată „Tezaur”.
Ulterior, o parte a navei a fost închiriată de autorităţile locale şi transformată în restaurant, însă agentul economic a renunţat la contractul cu Primăria municipiului.
De-a lungul timpului, autoritatea locală şi o asociaţie şi-au anunţat intenţia de a pune în valoare nava acostată pe faleza Dunării, însă până acum intenţiile nu s-au concretizat.
Anul trecut, CJ a început lucrările de reabilitare a falezei municipiului, ultima parte a proiectului fiind reamenajarea urbanistică a zonei.