Pescarii amatori şi sportivi contestă în instanţă prevederea Ordinului de prohibiţie potrivit căreia nu vor mai avea voie, anul acesta, să păstreze niciun exemplar capturat de crap, şalău, ştiucă sau somn.

Federaţia Pescarilor Sportivi a înregistrat, luni, la Curtea de Apel Alba-Iulia, secţia de contencios administrativ, un dosar în care cere ca toate prevederile referitoare la prohibiţia pentru pescuitul recreativ – sportiv cuprinse în acest ordin să fie declarate abuzive.

Ştefan Popescu, preşedintele Federaţiei Române de Pescuit Sportiv spune că pescuitul sportiv nu poate fi interzis deoarece este recunoscut ca sport şi este protejat prin Constituţie şi de lege.

„Pentru cineva avizat, pescuitul sportiv nu poate fi interzis întrucât este recunoscut ca sport şi este protejat prin Constituţie şi de lege. Care este atunci raţiunea? Evident interesele. Cine are de câştigat din această interdicţie? Părerea mea este că cei care au concesionat unităţile de acvacultură. Motivaţia este simplă şi accesibilă tuturor. Deşi pe unităţile de acvacultură pescuitul sportiv nu trebuie practicat conform legislaţiei europene, la noi se poate. Aşa că în loc să producă peşte pentru consum, pe aceste amenajări de acvacultură se practică pescuit sportiv. Câştigurile din pescuitul sportiv sunt considerabil mai mari decât dacă peştele ar fi valorificat. Şi atunci de ce să obosească să crească peşte când din pescuit sportiv se câştigă fără a investi nimic? Efectele interzicerii pescuitului sportiv pe apele naturale creşte exponenţial pescuitul pe amenajările pentru acvacultură. Iată una din explicaţiile pertinente ale acestui abuz de drept făcut prin Ordinul de prohibiţie”, a transmis Ştefan Popescu.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.