„Nu vom emite autorizaţia de construire, atâta timp cât nu există accesul la utilităţi”

Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a avertizat din nou dezvoltatorii imobiliari cu privire la faptul că terenurile pe care se vor construi noi locuinţe nu vor fi trecute în intravilan, dacă nu vor fi asigurate utilităţile necesare funcţionării acestora.

„Urbaniştii şi dezvoltatorii, de-a lungul timpului, au introdus foarte multe terenuri şi şi-au ridicat construcţii sau alţii şi-au cumpărat terenuri şi şi-au ridicat case, cu toate că  acestor zone le lipsesc utilităţile. Cert este că toate autorizaţiile de construire care se vor da de acum înainte pentru extinderea oraşului, pentru dezvoltarea unor noi cartiere, vor avea în calcul accesul la utilităţi. Nu vom emite autorizaţia de construire atâta timp cât nu există accesul la utilităţi. Utilităţile municipiului Tulcea sunt şi aşa subdimensionate faţă de consumul existent din interiorul oraşului, nu putem să-l distrugem conectându-ne haotic la o serie de investiţii de dragul unora care după aceea îşi vând terenurile sau investiţiile imobiliare. Trebuie să ne civilizăm aici şi să ne dăm seamă că trebuie să fim ori în parteneriat cu Primăria, în care la finalul vânzării fiecare să beneficieze de pe urma imobilului creat, ori punând întâi infrastructura şi apoi investiţia”, a spus primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, în cadrul conferinţei de presă organizată ieri.

Primarul a reamintit că prioritar în momentul de faţă este dezvoltarea infrastructurii rutiere din municipiul Tulcea.

„Am spus mereu, şi vreau să fiu eu cel care îşi asumă aceste lucruri, chiar dacă sunt nepopulare, că în primul rând vom reabilita infrastructura din interiorul oraşului, urmând ca în perioada următoare sau în paralel, în funcţie de posibilităţile financiare, să ne ducem cu utilităţile pe străzi care nici măcar nu există, dar unde oamenii, mulţi dintre ei, au fost păcăliţi de unii dezvoltatori şi au achiziţionat terenul sau şi-au dorit trecerea terenurilor lor în intravilan, fără să pună în calcul că primul lucru care desparte sau deosebeşte intravilanul de extravilan este existenţa utilităţilor, mai precis a energie electrice, apei, canalizării, asfaltului, iluminatului public sau transportului”, a spus primarul.

Ştefan Ilie a adus în discuţie şi una dintre zonele din municipiul Tulcea, mai precis Mestecenilor, unde Primăria a acordat în trecut loturi pentru construirea imobilelor fără a asigura utilităţile în prealabil, iar acum a devenit o reală problemă care necesită rezolvare.

„Eu am datoria să rezolv unde a păcălit Primăria, un exemplu ar fi zona Mestecenilor, unde avizele sunt date de instituţie. Primăria a pus la dispoziţia cetăţenilor acele loturi, trebuia să le pună cu utilităţile existente, nu trebuia să le pună şi să le zică oamenilor că vor  fi făcute. Primăria nu a câştigat prin treaba aceasta decât ura acelor oameni faţă de sistemul administrativ local. Primăria trebuia să le dea acelor oameni loturi în concesiune pentru a construi când utilităţile erau acolo. Într-adevăr că trebuie să ne gândim la acei oameni să vină în intravilan, dar noi avem un municipiu varză făcut, cu străzi impracticabile, iar aici vor fi puşi banii. Aceia care au utilităţi, acces la apă, la canalizare, din diferite zone, s-au înţepat cu acordul autorităţilor în nişte conducte existente care alimentau C5-ul, de exemplu, şi acum aceia nu mai au presiune după ce le-a dat drumul şi celorlalţi, ceea ce nu este corect”, a spus Ştefan Ilie.

Primarului municipiului a subliniat că printre cele mai stringente problemele ale municipiului se numără funcţionarea după un Plan Urbanistic Zonal vechi, faptul că primăria nu are un inventar pus la punct, iar proprietăţile publice nu sunt cadastrate şi nu se pot dezvolta.

„O să avem un PUZ pentru zonă protejată, pentru a vedea cu exactitate fiecare întreprinzător public sau privat. Atunci când îşi vor construi un imobil va trebui să-şi ia avizul de la cultură. În aşa fel o să ştie dacă merită să-l cumpere, o să ştie cât va trebui să investească în el”, a declarat primarul municipiului Tulcea.

La conferinţa de presă de ieri la care au participat primarul Ştefan Ilie, alături de viceprimarii municipiului Tulcea, George Şinghi şi Dragoş Simion şi de city managerul municipiului, Nicu Bibu, au fost prezentate proiectele de investiţii din bugetul local pe anul 2021.