Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat la finalul săptămânii trecute, în transparenţă decizională, proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022. Noul contract-cadru ar urma să fie pus în aplicare începând cu 1 iulie şi ar viza o serie de schimbări.
Una dintre cele mai importante prevederi face referire la întărirea activităţii de prevenţie în asistenţa medicală primară, în rândul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, pentru care ar urma să se acorde un pachet de prevenţie. Acesta ar consta în trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra componentelor modificabile ale acestuia, respectiv monitorizarea pacienţilor.
„Orice negociere cu Casa Naţională de Asigurări trebuie să aibă în vedere satisfacerea necesităţilor contribuabililor, a pacienţilor pentru eficientizarea actului medical şi a diversificării serviciilor medicale. Trebuie să putem oferi mai mult. La ora actuală avem o multitudine de restricţii în ceea ce priveşte prescrierea medicamentelor, a schemelor terapeutice, o birocratizare excesivă în detrimentul tuturor. Cel mai important lucru în medicină este legat de activităţile de prevenţie, în centrul căreia suntem noi, medicina primară. Pentru acest lucru trebuie elaborate planuri naţionale de prevenţie, dar nu numai pentru grupa de vârstă de peste 40 de ani, cum se regăsea prin norme, ci pentru fiecare grupă de vârstă şi afecţiuni. Planuri care vor trebui respectate riguros de către ambele părţi, medic şi pacient. În funcţie de necesităţi, medicul de familie trebuie să poată să-şi asume orice act medical, orice trimitere către serviciile paramedicale sau specialităţi medicale. La ora actuală pacienţii sunt puşi pe drumuri inutil, din acest punct de vedere”, ne-a declarat doctorul Constantin Ciureanu.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.