Deşi au preluat de circa o lună de zile funcţiile, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Tulcea nu au încă stabilite atribuţiile, a declarat ieri în cadrul şedinţei ordinare vicepreşedintele PNL al instituţiei, Mihai Huleni.

„Vis-a-vis de colaborarea pe care am avut-o noi ca vicepreşedinţi cu dumneavoastră, vreau să spun că în ultima săptămână nu ne-am văzut. Când aţi retras proiectul de bu-get pe data de 9 aprilie, aţi spus că veţi discuta cu noi, vicepreşedinţii, pentru o comunicare. Nu s-a întâmplat acest lucru. De o lună de zile de când sunt vicepreşedinte nu am primit atribuţii. Acum două săptămâni aţi declarat că vom primi atribuţii şi nu s-a întâmplat acest lucru. Consider că activitatea vicepreşedinţilor se poate desfăşura mult mai eficient în interesul cetăţeanului dacă în organigramă am fi avut prevăzut ca şi vicepreşedinţii să aibă unul sau doi consilieri aşa cum prevede legea”, a declarat vicepreşedintele CJ Tulcea, Mihai Huleni, adresându-se preşedintelui CJ Horia Teodorescu.

Consilierii judeţeni au votat ieri, în unanimitate, bugetul Consiliului judeţean şi al structurilor subordonate, direcţii şi regii autonome.

Suplimentar, pe ordinea de zi a şedinţei au fost introduse două proiecte de hotărâre iniţiate de vicepreşedintele Mihai Huleni. Unul dintre ele prevedea modificarea componenţei comisiei economice a consiliului, în sensul suplimentării numărului de membri cu încă doi. Celălalt proiect se referă la repartizarea sumelor defalcate din TVA şi impozitul pe venit pentru primăriile din judeţ, proiect nou, diferit de cel iniţiat de preşedintele consiliului în şedinţa extraordinară şi retras în timpul şedinţei după amendamentele făcute într-una dintre comisiile de specialitate, respectiv cea juridică.

Înainte de votul celor două proiecte, vicepreşedintele Mihai Huleni a subliniat faptul că poate colegii săi liberali ar fi avut amendamente pe unele bugete deja aprobate, însă acestea nu au fost formulate.

„Proiectele iniţiate până acum de dumneavoastră au trecut cu brio. Noi am avut câteva amendamente de făcut la aceste proiecte, dar am ales să nu le facem, pentru că am considerat că este punctul dumneavoastră de vedere să faceţi bugetul. Chiar dacă la AZL, DGASPC sau pe investiţii poate noi aveam puncte de vedere diferite, am ales să considerăm bugetul dumneavoastră de bună credinţă şi să nu intervenim cu amendamente. Ceea ce am făcut denotă că grupul PNL nu doreşte crearea de faimă şi nimic altceva decât o colaborare în interesul cetăţeanului. Am ales să iniţiez proiectul pentru modificarea componenţei comisiei prin suplimentare cu doi membri. La alegerea vicepreşedintelui s-a încălcat legea. Consilierii PSD sunt obligaţi prin lege să fie prezenţi la comisii. A fost un boicot şi cu toate că numele meu este ca iniţiator, autorul moral al acestui proiect de hotărâre este chiar grupul PSD prin faptul că a boicotat total acea şedinţă extraordinară. La buget consultarea nu a existat. Ni s-a prezentat doar bugetul. Toate aceste lucruri le-am spus nu pentru a reproşa ceva, ci pentru a încerca să creăm o punte şi a avea o colaborare pe viitor mult mai bună”, a precizat vicepreşedintele Mihai Huleni.

În legătură cu alegerea vicepreşedinţilor, consilierul judeţean PSD, Dumitru Mergeani, a menţionat faptul că: „În urmă cu două şedinţe de la acel moment, atunci când pe ordinea de zi a fost un proiect de hotărâre iniţiat de domnul preşedinte pentru alegerea vicepreşedinţilor, comisia juridică, în care PNL are majoritate, nu a dat aviz. Consilierii PNL din acea comisie nu au vrut să dea aviz, iar domnul preşedinte a retras de pe ordinea de zi proiectul”.

Cei 12 consilieri PSD şi preşedintele CJ Horia Teodorescu s-au abţinut de la votul celor două proiecte, însă acestea au trecut.

În ceea ce priveşte repartizarea sumelor defalcate din TVA şi impozitul pe venit pentru primăriile din judeţ, proiectul a trecut cu un amendament propus de vicepreşedintele Mihai Huleni, prin care s-a realocat suma de 10.000 lei de la comuna Valea Teilor către Maliuc.

În acest context, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a spus faptul că a încercat să ia legătura cu preşedintele PNL Ştefan Ilie pentru a discuta despre acest proiect, însă nu a primit un răspuns.

„După prima întâlnire, când noi am propus un anumit buget, şi cu o zi înainte aţi venit cu o altă propunere de buget care se regăseşte în proiectul de faţă, eu am fost sfătuit să iau legătura cu preşedintele partidului. Am făcut acest lucru, am sunat, dar răspuns înapoi nu am primit niciodată. La prima discuţie, când am întrebat de două ori dacă totul este OK, a fost OK, după care nu a mai fost OK. La sfatul tot al unui coleg de-al dumneavoastră, am zis, cred că este bine să se discute la nivel de preşedinţi, am încercat acest lucru, dar răspunsul nu a venit. Nu este o scuză, dar era demersul pe care îl consideram eu util şi care putea să închidă sub o formă sau alta o discuţie pe sumele alocate pentru UAT-uri”, a menţionat Horia Teodorescu.

Preşedintele CJ a mai scos în evidenţă faptul că trebuie identificate fonduri pentru investiţii urgente ce ţin de poduri-le dinspre Murighiol şi Chilia.

„Aţi procedat bine, domnule vicepreşedinte, şi vă felicit pe toţi consilierii, pentru că o destructurare a CJ, aşa cum înţelesesem că se dorea, pentru promovarea unei investiţii, respectiv drumul de la Grindu. Ca şi istoric, noi având ca şi judeţ un buget plăpând, şi anul acesta, cu atât mai mult, orice realocare de la o anumită poziţie către alta are şi răspunderi destul de grave pentru fiecare dintre noi. Şi acum suntem în acelaşi pericol, pentru că ştiţi că podeţul de la Murighiol stă să se prăbuşească, se circulă pe un sens şi trebuie să facem ceva pentru că dacă se întâmplă să cadă o maşină de acolo s-ar putea să avem noi, ca şi Consiliu Judeţean, probleme mari. Aceeaşi problemă există şi încercăm de 3-4 ani să refacem podurile de pe drumurile Chiliei. Speram noi ca dacă nu ataca domnul Traian Rece cărţile funciare să cuprindem această investiţie în finanţarea pe care o aveam alocată pentru acest drum. Cred că decizia pe care aţi luat-o astăzi, să mergeţi pe un buget proiectat nu de Horia Teodorescu, ci de aparatul CJ, este una bună”, a afirmat Teodorescu.

În cadrul şedinţei au fost votate bugetele mai multor instituţii din subordinea CJ Tulcea, printre care cel al Spitalului Judeţean sau al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului.