Proiectele regionale de apă şi canalizare din judeţul Tulcea vor fi accelerate, în urma unui parteneriat între Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi operatorul apă-canal Aquaserv SA. În acest context, marţi, primarul Ştefan Ilie, directorul Aquaserv Valentin Ifrim  şi Ilie Petre, din partea Consiliului Judeţean, au susţinut la minister accelerarea investiţiei de peste 180 milioane euro.

Ministrul Cristian Ghinea a propus realizarea achiziţiilor înaintea obţinerii tuturor avizelor birocratice, printr-un parteneriat între minister şi operatorul apă/canal, cu clauze de suspensie asumate.

„Noi am purtat în ultimele luni corespondenţă cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene legat de faptul că se întârzie aplicarea proiectului regional de investiţii pentru Aquaserv, care include în cea mai mare parte municipiul Tulcea, oraşele şi mai multe localităţi. Totul s-a împiedicat la evaluatorii proiectului care nu răspund la timp şi nu dau avize. Norocul nostru a fost că şi alte judeţe au aceeaşi situaţie. Am explicat că pe lângă faptul că se pierd foarte mulţi bani, ne afectează şi nouă celelalte investiţii. Ministrul a venit cu o idee extraordinară, să facem licitaţiile de depunere a cererii de execuţie, proiect tehnic, fără să obţinem aceste avize, cu clauză suspensivă. Acest lucru înseamnă că ne asumăm nişte riscuri, şi îşi asumă şi ministerul, ca în cazul în care vor fi corecţii vor fi parte a plăţii lor”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul mai spune că întârzierile unor investiţii pe care Aquaserv le implementează în municipiul Tulcea şi alte localităţi din judeţ pun în pericol atât finanţările europene, cât şi dezvoltarea infrastructurii.

„Spre exemplu, proiectul de asfaltare a unei străzi poate fi blocat, cât timp zona respectivă este prinsă într-un contract asumat pentru montarea conductelor de apă şi canalizare, iar acesta poate întârzia foarte mult timp”, a precizat Ştefan Ilie.

Localităţi din Deltă, fără apă potabilă

Locuitorii din satul Caraorman nu au apă potabilă de ani buni, deşi o reţea publică de alimentare, cu cişmele şi staţie de tratare, există în localitate. Lucrările au fost finalizate în urmă cu doi ani, dar reţeaua nu a fost pusă în funcţiune nici până astăzi. Localnicii beau şi gătesc cu apa din fântâni, care este de multe ori calcaroasă şi sărată. Iar situaţia nu e singulară. Problema din Caraorman a fost ridicată în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Judeţean de către consilierul liberal Nicolae Chichi.

„Aş vrea să ridic o problemă care trenează din 1996. Am avut o HG care aproba alimentările cu apă potabilă pentru Ceatalchioi, Partizani, Gorgova, Pătlăgeanca, etc. Într-o vizită la Caraorman, acum câteva săptămâni, am constatat cu stupoare că acolo nu este terminat nimic. Am rugămintea ca la următoarea şedinţă operatorul regional şi tehnicienii noştri, cei din CJ, să ne spună ce putem face la Caraorman în acest an pentru ca oamenii din localitate să ai-bă apă potabilă. Este ruşinos ca într-o localitate înconjurată de apă să nu reuşim din 1996 alimentarea cu apă”, a subliniat Nicolae Chichi.

La rândul său, preşedintele CJ Tulcea Horia Teodorescu a menţionat faptul că pe zona Caraorman nu se găsea o soluţie de către operatorul de apă, deoarece costurile erau foarte mari şi nu se identifica sursa de apă.

„La nivelul întregului judeţ şi în Delta Dunării, operatorul regional este cel care a creat acel ADI. Neavând disponibil niciun om, zilele acestea s-a dus la minister domnul Ilie Petre pe problematica alimentărilor cu apă, referitor la sincopele pe care operatorul le-a avut pe vechea finanţare şi ce trebuie făcut ca noua finanţare să nu aibă sincope. Răspunzător în proporţie destul de mare este operatorul. Să nu uităm că în şedinţele pe care le aveam cu ADI Apă-Canal era o întreagă bătălie să îi determinăm pe primari să intre în această structură. O mare parte dintre ei erau amestecaţi, pentru că intrând în Aquaserv, tarifele la apă şi canal creşteau. Fiind multe evenimente electorale şi interesul lor era să fie cât mai aproape de electori, au fugit o mare perioadă de intrarea în această structură. Pe zona Caraorman nu se găsea o soluţie de către operator, costurile erau imense şi nu găseau sursa de apă. Raportat la o localitate mică, cheltuielile de furnizare a apei din Dunăre la robinet ajungea la un preţ exorbitant. Şi-au dat seama mai târziu că intrând la Aquaserv preţurile se pot uniformiza la nivel de judeţ, şi nu raportat la o singură localitate. Mai sunt şi alte localităţi care sunt într-o situaţie precară în ceea ce priveşte reţeaua de apă-canal, dar este îmbucurător că aproape toate localităţile au aderat la Aquaserv. Dacă şi Caraorman este în Aquaserv, noi nu mai putem să intervenim sub nicio formă”, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.

Proiectul regional de investiţii în infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea are o valoare de peste 180 milioane euro. Acesta este finanţat de Programul Operaţional Infrastructură Mare, din care cea mai mare sumă va fi investită în municipiului Tulcea, care deţine 73,49% din acţiunile societăţii SC Aquaserv SA.