Municipiul Tulcea va deveni un punct de conexiune în cadrul proiectelor de drum expres Brăila-Tulcea şi Tulcea-Constanţa, propunerea Primăriei de a se realiza un inel în jurul oraşului fiind agreată de Ministerul Transporturilor.

Noi discuţii despre conectarea municipiului la drumul „Dobrogea Expres” – Brăila Pod – Constanţa au avut loc, marţi, între deputatul PNL de Tulcea George Şişcu şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Propunerile primăriei se află încă la Ministerul Trans-porturilor în analiză multicriterială. Se pare că, în funcţie de documentele trimise de primărie şi cele pe care urmează să le mai trimită, se va adopta soluţia propusă de administraţia locală. În jurul municipiului va fi un fel de inel între drumul de la Mineri care să ocolească Tulcea, să iasă în drumul de la Agighiol şi Murighiol şi apoi să plece către Constanţa. Sunt două drumuri expres, Brăila-Tulcea şi Tulcea-Constanţa, iar în primul proiect se conectau undeva lângă Cataloi, ceea ce era mult prea departe de municipiu. Noi am venit cu ideea să fie mai aproape de municipiu prin crearea unui inel la regim de drum expres cu patru benzi, dar fără bandă de refugiu şi parapet. S-a ajuns la concluzia că nu sunt diferenţe mari şi ar fi o soluţie agreată şi de minister”, ne-a declarat deputatul George Şişcu.

Discuţii în acest sens au avut loc în luna martie între primarul Ştefan Ilie, reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi cei ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Ulterior, Primăriei Tulcea i s-au solicitat studii de circulaţie şi un plan de mobilitate urbană.

Ministerul Transporturilor a comunicat încă din luna ianuarie faptul că se consideră oportună solicitarea de realizare a unor drumuri de legătură la sectorul de drum expres Constanţa -Tulcea – Brăila, pentru dezvoltarea capacităţii de circulaţie în municipiul Tulcea, care este în acord cu cerinţele de conectivitate din cadrul Master Planului General de Transport.

Drumul „Dobrogea Expres” va face legătura între localităţile Constanţa – Babadag – Tulcea – Isaccea – Măcin – Brăila.

În luna ianuarie a avut loc o întâlnire de lucru în format online cu privire la proiectarea drumurilor expres Brăila (Jijila) – Tulcea (Cataloi) şi Constanţa – Tulcea. Întâlnirea a fost iniţiată de beneficiarul acestor investiţii, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care are în derulare contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, respectiv a proiectului tehnic pentru cele două drumuri expres, fiind invitate autorităţile şi instituţiile teritoriale implicate în procesul de aprobare şi avizare a proiectelor.

În cadrul întâlnirii s-au prezentat variantele alternative de traseu ale drumurilor expres pentru a fi semnalate orice probleme sau constrângeri pe care proiectanţii Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA (pentru drum expres Tulcea-Cataloi) şi Asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA (pentru drum expres Constanţa-Tulcea) trebuie să le aibă în vedere în faza de proiectare pentru alegerea alternativei optime de traseu.