Identitatea istorică a municipiului poate fi pusă în valoare, este de părere primarul Ştefan Ilie, Primăria Tulcea având în lucru un program pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu, aflate în proprietate privată, cât şi celor aflate în proprietatea instituţiei.
„Ca să ştim ce vrem, trebuie să ştim cine suntem. Identitatea istorică a oraşului este foarte importantă în revitalizarea acestuia. Tulcea este o aşezare cu o istorie foarte bogată, aspect nevalorificat pe măsură şi necesar a fi conştientizat de cât mai mulţi locuitori”, spune primarul Ştefan Ilie.
Recent a avut loc o nouă întâlnire de lucru la sediul Primăriei Tulcea cu reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, pentru identificarea unor posibile trasee culturale în oraş şi punerea lor în valoare.
Traseele culturale urmărite în prezent sunt cele din zona strada Gloriei, până la Monument, aici urmărindu-se şi reabilitarea grădinii din punct de vedere peisagistic. De asemenea, se urmăreşte şi zona Colegiului Dobrogean Spiru Haret şi zona Străzii Progresului. Au mai fost propuse şi trasee pe temă religioasă, care includ toate lăcaşurile de cult ale minorităţilor existente în Tulcea. Este vorba despre bisericile lipoveneşti, Templul Evreiesc, Geamia Azizyie, Biserica cu Ceas şi Biserica Grecească.
„Toate aceste propuneri sunt momentan în lucru. Pentru toate aceste proiecte vor trebui găsite surse de finanţare, atunci când vor fi disponibile. În prezent, primează reabilitarea infrastructurii rutiere, ape pluviale, canalizare. Primăria Tulcea va identifica toate clădirile cu potenţial de pe toate traseele propuse, în general din zona centrală. De asemenea, va fi verificat statusul lor din punct de vedere al proprietarului şi a stării în care se află clădirea”, ne-au transmis reprezentanţii Biroului de Comunicare ai Primăriei Tulcea.
În prezent, se lucrează la regulamentul pentru reabilitarea monumentelor, urmând a fi pus în dezbatere publică şi supus votului în şedinţa de Consiliu Local.