Societatea Energoterm va avea o nouă conducere, după ce la sfârşitul acestei luni va expira mandatul actualului director, Liviu Bîscă, care susţine că nu va mai candida la un eventual concurs.

„Pe data de 30 aprilie mi se termină mandatul, iar de patru luni sunt în concediu medical după o operaţie de hernie de disc. După această dată se va numi un interimar şi apoi trebuie susţinut un concurs conform OUG 109/2011. Nu voi participa la acest concurs. Sunt director la Energoterm din 17 ianuarie 2005. În această perioadă directorul tehnic Bilţiu Vicenţiu a preluat atribuţiile”, ne-a declarat directorul Energoterm Tulcea, Liviu Bîscă.

City managerul Nicolae Bibu spune că entitatea care se va ocupa de selecţia noului director este Consiliul de Administraţie al Energoterm.

„Săptămâna viitoare se va întruni Consiliul de Administraţie al Energoterm care va stabili probabil cine asigură provizoratul societăţii şi metodologia prin care se va face selecţia noului director “, a precizat Nicolae Bibu.

De altfel, primarul Ştefan Ilie, a anunţat în cadrul ultimei conferinţe că revitalizarea Energoterm este una dintre priorităţile mandatului său, chiar dacă acest lucru va însemna închiderea societăţii de distribuţie a agentului termic.

„Nimeni nu-şi doreşte închiderea Energoterm, nici mă-car eu. Însă transformarea mi-o doresc din tot sufletul. Consider că Energoterm poate funcţiona prin centrale termice de bloc, de cartier, pentru a produce o energie mai ieftină către cetăţean. Atâta timp cât, ani de zile, sistemul de încălzire nu a fost modernizat, din punct de vedere al CAF-ului central, consider că sistemul clasic este total depăşit”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Un prim pas este reformarea sistemului de încălzire, prin renunţarea la CAF-ul central şi înfiinţarea de centrale termice de bloc sau de cartier, mai viabile din punct de vedere economic şi funcţional.

Edilul doreşte să modifice şi modul de plată a căldurii, astfel încât populaţia oraşului să plătească agentul termic în funcţie de venituri.

Ştefan Ilie a declarat că se regândeşte modul de plată a gigacaloriei şi că în bugetul din acest an este prevăzută o sumă de 6 milioane de lei pentru subvenţia la căldură.

„Tulcenii trebuie să plătească gigacaloria în funcţie de venituri. Eu nu cred că un om cu venituri mari trebuie să beneficieze de aceeaşi subvenţie ca unul cu venituri mici. Dacă până acum toată lumea plătea 250 de lei pe gigacalorie, eu, de exemplu, o să plătesc 500 de lei”, a afirmat primarul Ştefan Ilie.