Municipiul Tulcea se asociază cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Tulcea, în vederea realizării proiectului „Tabăra de Pictură Eugeniu Barău”, prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local programată mâine.

Prima ediţie a Taberei de Pictură Eugeniu Barău se doreşte a fi un eveniment organizat anual în memoria unuia dintre cei mai valoroşi artişti plastici români, care a trăit şi a creat la Tulcea.

„Evenimentul se doreşte totodată un remember pentru artiştii plastici recent trecuţi în nefiinţă, o manifestare care ar contribui la transformarea municipiului Tulcea într-un oraş al culturii şi artei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Tabăra programată la Tulcea în perioada 4-11 mai este susţinută în cea mai mare parte de sponsori, Primăria alocând suma de 1.600 lei, din bugetul local.

La această primă ediţie sunt invitaţi artiştii plastici Cornelia Gherlan, Marinella Dumitrescu, Florin Mihai, Gheorghe Coman, Simona Pascale, Laurenţiu Midvichi, Doru Luchian şi Adrian Pal, care timp de o săptămână vor realiza o serie de lucrări inspirate din peisajul tulcean.

Eugeniu Barău s-a născut pe 15 mai 1946 în comuna Frecăţei, judeţul Tulcea. A studiat la Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, promoţia 1969 şi a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România în anul 1980. Timp de douăzeci de ani (1969 – 1989) domnul Eugeniu Barău a fost profesor de desen la Casa Pionierilor din Tulcea. Între 1980 – 1990, a fost interzis de regimul comunist şi de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Lucrări semnate de Eugen Barău se află în colecţii publice şi private din România, S.U.A., Mexic, Canada, Columbia, Siria, Grecia, Italia, Austria, Germania, Franţa, Finlanda, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Africa de Sud, Ungaria, Japonia şi Filipine.

Artistul a plecat la cele veşnice pe 26 aprilie 2020. El locuia în municipiul Tulcea, alături de soţie, copii şi cei trei nepoţi. În ultimii ani de viaţă nu mai participa la expoziţiile Uniunii Artiştilor Plastici, el expunea temporar în galerii din Tulcea, ţară şi străinătate.