Cetăţenii din blocurile C3 de pe strada Labirintului care locuiesc fără contract în garsonierele sociale ale Primăriei Tulcea vor fi evacuaţi. Dacă în cazul blocului C3A, locuitorii au dat dovadă de înţelegere şi autogospodărire, cei din blocurile C3B şi C3C se lasă aşteptaţi.

„În primă fază îi vom evacua pe toţi cei care stau acolo fără autorizaţie şi contract, în C3C de exemplu. Primăria are un număr de 24 de garsoniere, iar noi i-am somat şi îi vom mai soma încă o dată pentru a-i evacua de acolo. Suntem deschişi şi la încheierea unor contracte şi dacă vor înţelege ce înseamnă că ai contract şi să plăteşti lunar, poate se deschide un drum şi de autogospodărire, până când primăria va fi capabilă să acceseze fonduri pentru construirea unor locuinţe sociale”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte blocul C3A, asociaţia de proprietari a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru diferite lucrări.

„În cazul blocului C3A, asociaţia de proprietari dovedeşte că se poate. Preşedintele de asociaţie şi locatarii de acolo dovedesc că pot face lucruri extraordinare şi ne-au solicitat sprijinul în diverse lucrări, precum scurgerea apelor pluviale şi racordarea la gaz. Am vrea ca şi la celelalte două blocuri să se întâmple la fel, dar nu prea credem”, a spus Ştefan Ilie.

Strada Labirintului din cartierul Neptun, cu cele trei blocuri C3, a fost dintotdeauna o zonă în care, dacă nu ai treabă, e mai bine să o ocoleşti.

Camerele şi coridoarele celebrelor blocuri au fost transformate în adevărate focare de infecţie. Locatarilor nu le pasă de condiţiile în care trăiesc. Oamenii s-au obişnuit să arunce deşeurile menajere pe geam, în spatele blocului. Mormanele de gunoaie care ajung deseori până la primul etaj au devenit locurile de joacă preferate ale copiilor. Şi nu doar mizeria este singura problemă a locatarilor din blocuri, ci şi datoriile la apă şi  salubritate.

Proprietară cândva pe celebrele trei blocuri din Neptun, C3A, C3B şi C3C, Primăria Tulcea a vândut majoritatea garsonierelor şi apartamentelor, însă multe din locuinţe sunt ocupate abuziv.

De altfel, administraţia locală  intenţionează achiziţia unui evaluator care să decidă dacă imobilele mai pot fi refăcute sau trebuie demolate.

„Este necesară o astfel de evaluare pentru a se vedea dacă pot fi reabilitate. Orice tip de proiect de reabilitare termică sau infrastructură a unui bloc presupune o expertiză tehnică care spune dacă blocul poate fi reparat şi o analiză de preţ pentru  a vedea dacă reparaţiile depăşesc mult nişte cheltuieli şi este mai ieftin să construieşti altul”, a spus primarul Ştefan Ilie.

În 2019, municipalitatea demarase un proiect prin Programul Operaţional Regional, intitulat „Îmbunătăţirea mediului urban prin regenerarea, decontaminarea şi reconversia terenului dezafectat din zona Neptun, municipiul Tulcea”, despre care nu am putut afla în ce stadiu este.