La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc vernisajul Salonului de Primăvară care şi-a deschis porţile la Galeriile de Artă din Tulcea. Vizitatorii pot admira în cadrul expoziţiei  în jur de 50 de lucrări semnate de peste 20 de artişti ai filialei Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România filiala Tulcea. Este vorba despre artiştii Adrian Pal, Vera Luchian, Adrian Pal jr., Grigore Carată, Doru Luchian, Irina Oancea, Trăian Oancea, Veronica Oancea, Maria Pelmuş, Silvia Luchian, Claudia Grigore-Pahom, Elida Butuc Buftei, Alina Mihailov, Cicerone Ciobanu, Ion Dore, Ruxandra Carată, Marian Mocanu, Paul Muraveli, Daniela Barău-Iacoblev, Elena Orbocea, Bristena Arcuş, Zoiţa Panciu Nicoleta, Sebastian Roşca şi Ibrahima Keita- In Memoriam.

„Dincolo de periodicitatea acestui salon, care se află la a V-a ediţie, cu o întrerupere anul trecut din motive evidente, acesta s-a consfinţit ca fiind un salon care recuperează munca de laborator a artiştilor, zona de schiţe, zona de bucătărie, zona aparent lăsată deoparte, dar care contextualizată potrivit are o mare ţinută. Acest salon va continua cu siguranţă, acum, în urma tragicelor evenimente din ultimul an şi al faptului că patru dintre colegii noştri ne-au părăsit, ultimul chiar acum două luni şi jumătate. Totuşi, echipa noastră se reîntregeşte cu sânge proaspăt, cu artişti tineri. Lucrurile vor deveni din ce în ce mai dinamice, chiar şi densitatea evenimentelor va fi mult mai mare în perioada care urmează. Doresc să remarc densitatea deosebită de lucrări care a fost caracteristică ultimelor trei saloane. Sigur, aranjamentul poate părea eclectic, dar este vorba despre munca de laborator a artiştilor. Acest lucru nu presupune neapărat o serialitate foarte coordonată, dar sunt de urmărit acele producţii primare. Vorbim şi despre lucrări în sine, despre lucrări realizate în tehnica acuarelei. De altfel, avem câţiva artişti care practică această tehnică într-un mod constant, dar dincolo de acuarelă avem desen în diverse tehnici, precum tehnici mixte şi lucrări realizate în acrilic. De asemenea, avem lucrări realizate şi în gravură chiar de către fostul nostru coleg Ibrahima Keita”, a declarat în deschiderea vernisajului preşedintele Uniunii Ar-tiştilor Plastici din România-filiala Tulcea, Doru Luchian.

În cadrul vernisajului s-a ţinut şi un moment de reculegere pentru artistul Ibrahima Keita care a trecut în urmă cu două luni şi jumătate la cele veşnice.

Printre invitaţii care au luat cuvântul a fost şi primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, care a remarcat o prezenţă scăzută a artiştilor în cadrul vernisajului.

„Doresc să fac două observaţii. În calitate de primar este al doilea vernisaj la care am  participat, şi în care aţi fost organizatori. De asemenea, vreau să remarc lipsa densităţii  multor persoane care ar fi trebuit să fie aici. Cred că vom putea conlucra, astfel încât arta să fie mai accesibilă şi mai apropiată de fiecare tulcean, iar la astfel de momente să fim mai neîncăpători, chiar dacă alte pandemii ne vor solicita viaţa cotidiană. Vreau să-i felicit pe toţi cei care astăzi expun. Fiecare administraţie sau fiecare artist şi-ar dorit ca porţile acestei săli de expoziţii să fie pătrunse tot timpul de turiştii care trec pe aici şi care se duc în deltă. Ar trebui să încercăm şi alte metode prin care arta să fie accesibilă tuturor. Cunosc persoane care au reuşit să facă arta mai accesibilă, mai ales în rândul elevilor. Cred că de la copii trebuie să începem şi să le cultivăm arta, astfel încât să le-o transformăm într-o deprindere”, a spus primarul Ştefan Ilie.

În încheiere, artistul Adrian Pal a propus schimbarea numelui Salonului de Primăvară ca un omagiu adus regretatului Viorel Poiată. Preşedintele UAP Tulcea, Doru Luchian, s-a arătat încântat de propunere, urmând ca următoare ediţie să fie intitulată „Salonul de desen şi acuarelă Viorel Poiată”.

„Nu o să fac o analiză a expoziţiei, deoarece nu se cade, însă, doresc să fac o propunere. Îi plăcea să deseneze, o făcea în timpul consiliilor profesorale, lua copiii pe rând din clasă şi îi desena. Izbutise în ultimii ani să se dedice mai mult acuarelei, din care îşi făcuse un stil propriu din această tehnică a apei. Dat fiind cele spuse, propun ca acest salon de primăvară să se numească, începând de anul viitor, <<Salonul de desen şi acuarelă Viorel Poiată>>”, a precizat artistul Adrian Pal.

Prima ediţie a Salonului de Primăvară la Tulcea a avut loc în anul 2014.