Noua lege a pensiilor ce îşi propune să elimine inechităţile din sistem, lucru pe care şi-l propunea şi formula de calcul din actuala lege, va mai veni cu câteva modificări, precum creşterea vârstei de pensionare la femei sau stimularea muncii până la 70 de ani.

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani şi 6 luni şi creşte eşalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar filiala Tulcea, prof. Mihai Roma, este de părere că  majorarea vârstei de pensionare este  firească, având în vedere că forţa de muncă din România este una precară, din cauză că marea majoritate a populaţiei tinere preferă să-şi câştige traiul în străinătate.

„Mi se pare firesc în condiţiile în care o bună parte din tineretul României a plecat din ţară, mai ales după 2007, după intrarea în Uniunea Europeană. În acea perioadă a fost o hemoragie în ceea ce priveşte forţa de muncă tânără din România către ţările din vestul Europei, Statele Unite. Cred că este absolut necesar să fie majorată vârsta de pensionare în condiţiile în care economia noastră încă are nevoie de forţă de muncă. Încă este o economie care încearcă să se dezvolte şi în această situaţie creşterea vârstei de pensionare este absolut necesară. Nu văd o corelaţie directă între stare de sănătate a populaţiei şi creşterea vârstei de pensionare. Starea de sănătate este dată în general de condiţiile de trai, iar la noi nu sunt prea bune. Este o stare de sănătate nemulţumitoare, aproape precară pentru destui de mulţi tineri, dar aceasta este situaţia. Se va realiza totul treptat şi va creşte şi nivelul de trai, se va îmbunătăţi şi starea de sănătate. În acelaşi timp economia va avea forţa de muncă, creierele şi mâinile necesare pentru a se putea dezvolta”, ne-a declarat Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar filiala Tulcea, prof. Mihai Roma.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.