Parlamentul European ia în calcul să retragă autorizaţia pentru utilizarea substanţei active glifosat după 31 decembrie 2022. Glifosatul este una din substanţele active cele mai utilizate la producerea pesticidelor, pentru a împiedica creşterea plantelor nedorite pe terenurile cultivate sau distrugerea plantelor ori a unor părţi ale plantelor.

Această veste nu a fost primită cu bucurie de fermieri, fapt pentru care Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat sprijin pentru găsirea unor soluţii rezonabile, bazate pe date ştiinţifice, pentru continuarea asigurării protecţiei fitosanitare a culturilor din România, în condiţiile în care ţintele Green Deal impun fermierilor să scadă consumul de inputuri.

„Eu folosesc glifosatul. Din discuţiile care sunt acum la Comisia Europeană, am înţeles că ar lăsa, o perioadă, să fie la latitudinea ţărilor membre  asupra utilizării lui. Marii fermieri vor fi afectaţi de scoaterea acestui produs de pe piaţă. Va trebui să găsesc o altă soluţie mai costisitoare, dar scoaterea acestui produs nu îmi va face imposibilă activitatea. Fiind un erbicid total, avem un control foarte bun asupra buruienilor. Invazia de buruieni este foarte  puternică în zonele foarte fertile, în Insula Marea Brăilei, în terenuri de luncă, care în general se pretează şi pentru cultivarea soiei şi a porumbului”, ne-a declarat fermierul din comuna Baia, ing. Ion Bălan.

Inginer agronom de profesie, Ion Bălan spune că glifosatul ar fi singura substanţă care se poate utiliza pentru întreţinerea spaţiilor din jurul căilor ferate, a canalelor şi a digurilor.

„Folosirea acestui glifosat este extraordinar de bună. În condiţiile acestea ai un control foarte bun al buruienilor şi nu mai e nevoie să utilizezi două sau trei erbicide, care la rândul lor pot avea un efect mai toxic şi mai dăunător asupra mediului. Glifosatul este singurul erbicid care se poate utiliza pentru întreţinerea spaţiilor din jurul căilor ferate, a canalelor, a digurilor. Aceste spaţii sunt imposibil de întreţinut din cauza invaziei vegetale care se află în locurile respective. Sunt foarte mult produse care se retrag. Circa 30 la sută din produsele existente au fost retrase permanent pentru că s-a constatat că multe dintre ele au efect cancerigen pe termen lung. Oricum, substanţa activă pe care o conţine fiecare din aceste produse pe care Uniunea Europeană decide să le retragă au un efect secundar asupra organismelor vii şi inclusiv a omului”, ne-a spus ing. Ion Bălan.

Pe viitor se doreşte  scoaterea definitivă de pe piaţă a acestei substanţe, din cauza presupuselor efecte  cronice secundare asupra sănătăţii oamenilor.

„Tendinţa este să se scoată definitiv glifosatul, deoarece se presupune că creează probleme de sănătate în timp oamenilor.  În general substanţele chimice nu sunt bune pentru sănătate, la fel ca şi unele medicamente de sinteză, dar totuşi este nevoie de ele. Exact la fel este şi în cazul plantelor. Fără aceste substanţe ar fi dezastru, dacă nu se găsesc metode alternative viabile pentru sănătatea plantelor”, ne-a declarat coordonatorul  Oficiului Fitosanitar Tulcea, Dumitru Coarnă.

Potrivit Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, condiţiile agropedologice şi climatice din ţara noastră, precum şi fărâmiţarea terenurilor agricole şi slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizează infestarea masivă cu buruieni şi dăunători. Datele din cercetare indică o rată foarte ridicată de infestare cu buruieni în unele regiuni (circa 700 seminţe din specii diferite de buruieni/metru pătrat).

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, în numele membrilor săi, face apel la raţiune şi speră ca, la sfârşitul procesului de reglementare, în sesiunea plenară, Parlamentul European să respingă amendamentul care se opune reautorizării substanţei active glifosat după 31 decembrie 2022.