Primăria municipiului Tulcea a început demersurile pentru întocmirea caietului de sarcini necesar uneia dintre licitaţiile implicate de extinderea şi modernizarea sediului Poliţiei Locale, care va avea unul din cele şase centre transfrontaliere de prevenire şi combatere a criminalităţii România-Ucraina.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea va achiziţiona o ambarcaţiune de patrulare şi va dezvolta şase centre transfrontaliere de prevenire şi combatere a crimei organizate în mediul rural şi urban, în cadrul unui proiect transfrontalier de combatere a criminalităţii organizate la frontiera România – Ucraina lansat ieri la Tulcea.

Un centru va fi înfiinţat în cadrul Poliţiei Municipale, două centre la sediul poliţiei judeţene şi câte un centru la Isaccea, Luncaviţa, I.C. Brătianu, potrivit datelor cuprinse în proiectul „CBC Safety – Prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate şi cooperarea poliţienească prin centre transfrontaliere la frontiera România-Ucraina cod EMS ENI 1HARD/4.3/2″.

Beneficiarii proiectului sunt UAT Municipiul Tulcea, Comitetul Executiv al Consiliului Local Izmail, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea şi Departamentul Principal al Poliţiei Naţionale din Regiunea Odesa, ai căror reprezentanţi au fost prezenţi ieri la eveniment.

În deschidere, primarul Ştefan Ilie şi-a exprimat bucuria că a avut posibilitatea de a lucra în cadrul acestui proiect ca primar al comunei Luncaviţa şi acum ca primar al municipiului Tulcea.

„Mă bucur că am avut posibilitatea de a lucra în cadrul acestui proiect din două posturi diferite, într-o primă fază ca primar al comunei Luncaviţa şi în faza a doua ca primar al municipiului Tulcea. În exerciţiul financiar din care noi asimilăm aceste fonduri am încercat să putem utiliza sumele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, atât la nivel rural, cât şi la nivel urban. Ne bucurăm că în mare parte dintre aceste proiecte găsim instituţii, entităţi şi persoane care au o experienţă deosebită în implementarea lor. Scopul principal este consolidarea relaţiilor dintre instituţii, dintre statele vecine şi mai ales dintre localităţile judeţului Tulcea cu cele din Ucraina şi din zona Izmail. Mă bucur foarte mult pentru acest proiect care în primul rând implică mai multe tipuri de autorităţi, locale dar mai ales autorităţile care au ca principal obiectiv prevenirea şi combaterea criminalităţii. Mă bucur că sunt implicate poliţiile din regiunea noastră, dar şi din regiunea prietenă, Ucraina. Sper ca finalul acestui important obiectiv să ne găsească cu tot ce ne-am propus în cererea de finanţare realizate”, a declarat Ştefan Ilie.

Valentyn Stroia, reprezentantul Comitetului Executiv al Consiliului Local Izmail, a punctat faptul că prin acest proiect Poliţia de pe ambele părţi ale frontierei va avea posibilitatea să colaboreze mai eficient.

„Ne-am mişcat bine în această perioadă ţinând cont de faptul că proiectul, conform regulilor, trebuie să fie înregistrat de către partenerii ucraineni la ministerul de resort ca să beneficieze  de anumite facilităţi, ceea ce am şi  făcut. Acest proiect este primul care se realizează transfrontalier pe componenta de securitate. Suntem mândri că este primul pe lista de finanţare luând cel mai mare punctaj. Felicit persoanele care au fost direct responsabile de acest lucru din partea Primăriei Tulcea. Pentru mine acest proiect este foarte important, deoarece Poliţia de pe ambele părţi ale frontierei va avea posibilitatea să colaboreze mai eficient. Prin centrele transfrontaliere de prevenire şi combatere a crimei organizate o să reuşim să ne atingem toţi indicatorii dacă Poliţia de Frontieră de pe ambele părţi se întâlneşte regulat, conform legii. Cu părere de rău, Poliţia Regională şi Poliţia Judeţeană nu fac acest lucru, de aceea prin intermediul acestui proiect vom reuşi să apropiem autorităţile”, a precizat Valentyn Stroia.

La rândul său, şeful IPJ Tulcea, Daniel Grădinaru, a menţionat faptul că instituţia va achiziţiona o ambarcaţiune de patrulare şi va dezvolta şase centre transfrontaliere în mediul rural şi urban.

„Mulţumim colaboratorilor noştri pentru faptul că ne-au implicat şi pe noi în acest proiect şi avem posibilitatea de a colabora cu omologii noştri din Ucraina. Unul dintre obiectivele fundamentale ale IPJ Tulcea este creşterea capacităţii instituţionale şi operaţionale în domeniul combaterii criminalităţii organizate prin lupta împotriva traficului de persoane, optimizarea cooperării internaţionale pentru prevenirea şi combaterea crimei organizate şi creşterea gradului de încredere a populaţiei în serviciul poliţienesc. În cadrul acestui proiect IPJ Tulcea va achiziţiona o ambarcaţiune de patrulare şi va dezvolta şase centre transfrontaliere de prevenire şi combatere a crimei organizate în mediul rural şi urban”, a spus Daniel Grădinaru.

La rândul său, coordonatorul de proiect al părţii ucrainene, Oleksandr Dubenko, a subliniat faptul că problemele ce ţin de crima organizată transfrontalieră sunt de mare actualitate.

„Arealul de deservire al teritoriului regiunii Odesa, al Poliţiei Regionale, este de 33.000 kilometri pătraţi, ceea ce înseamnă circa 5% din întreg teritoriul Ucrainei, fiind un areal mare. Frontiera dintre Ucraina şi România în sud pe Dunăre este de circa 183 km şi problemele ce ţin de crima organizată transfrontalieră sunt de mare actualitate. Sun-tem interesaţi ca acest segment să fie într-o colaborare activă cu partea română. În cadrul proiectului, pe lângă investiţiile care urmează vom pune accentul şi pe schimbul de experienţă şi sesiuni de formare ce vor permite angajaţilor din Poliţia Regională Odesa să îşi ridice calificarea”, a subliniat Oleksandr Dubenko.

Obiectivele şi detaliile tehnice ale proiectului au fost prezentate de managerul de proiect Daniela Voicu şi Ilona Cubaniţă, expert PR.

Potrivit informaţiilor prezentate, în cadrul proiectului se vor organiza patru schimburi de experienţă, o participare comună la 18 sesiuni de consolidare a capacităţilor privind îmbunătăţirea metodelor de investigaţie, verificarea informaţiilor şi cooperare pentru 360 de poliţişti în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate transfrontaliere.

Pentru a eficientiza operabilitatea şi activitatea structurilor de poliţie din zona transfrontalieră judeţul Tulcea – regiunea Odesa, trei structuri de poliţie şi o autoritate se vor înzestra cu echipamente specifice pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv PC-uri,  multifuncţionale, UPS-uri, vehicule auto specializate, ambarcaţiuni de patrulare, laborator criminalistic mobil.

Bugetul proiectului este de 1.702.311,44 euro din care 1.298.925 euro – contribuţia UE şi 403.386,44 euro – contribuţia partenerilor.

Perioada de implementare este 13 aprilie 2021-12 aprilie 2023.