Lucrările de modernizare a sistemului de iluminat public de pe străzile Corneliu Gavrilov, Mică şi Viitorului sunt preconizate a începe în luna septembrie, după ce zilele trecute primarul Ştefan Ilie a semnat contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei pentru implementarea proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat din municipiul Tulcea”.

„Investiţia prevede construirea unei reţele noi, pe acelaşi amplasament, cu linie electrică subterană, stâlpi noi şi corpuri cu LED, acestea fiind dotate cu module de telegestiune ce se vor integra în soluţia de telegestiune. Sperăm ca lucrările să înceapă în luna septembrie şi să se termine într-o lună de zile”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Proiectul prevede şi înlocuirea corpurilor de iluminat pe 208 străzi din municipiul Tulcea, care sunt planificate pentru următorul an şi jumătate, potrivit primarului.

Edilul mai spune că implementarea acestui proiect creează şi premizele realizării unor staţii de încărcare de mică putere pentru automobile electrice.

„În zona de vest a municipiului vor fi amplasate staţiile electrice, dar după ce se va finaliza acest proiect care va crea nişte facilităţi pentru a se putea utiliza din iluminatul public staţii pentru încărcarea maşinilor electrice pe timpul nopţii. Anul acesta mai avem prinse în buget trei staţii de încărcare de putere mare pe care vrem să le amplasăm în Tulcea, care se află la nivelul proiectărilor. Vor fi amplasate în zone frecventate de maşini”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Proiectul „Modernizarea sistemului de iluminat din municipiul Tulcea” are o valoare totală de 21.437.020,77 lei cu finanţare nerambursabilă în cadrul POR 2014 – 2020. Realizarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor se vor efectua de către SC Flash Lighting Services SA, câştigătoarea licitaţiei.

Prin implementarea investiţiei se urmăreşte creşterea eficienţei energetice prin modernizarea sistemului de iluminat public, scăderea consumului anual de energie electrică, cu peste 50%, faţă de sistemele clasice de iluminat, ce utilizează surse de lumină tip HID, scăderea anuală, cu peste 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră, pe întreaga durată de viaţă a sistemului de iluminat.