Întâlnirea de luni a reprezentanţilor Primăriei Tulcea cu cei ai asociaţiilor profesionale ale taximetriştilor a creionat principalele prevederi propuse în proiectul regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi ce urmează a fi supus dezbaterii publice.

Principala temă discutată a fost despre reducerea numărului de licenţe taxi, care se va face pe cale naturală.

„Am avut o întâlnire cu reprezentanţii operatorilor de servicii de taximetrie. Aceştia au fost alertaţi de anumite zvonuri apărute în mediul online, lansate de trâmbiţaţii de serviciu, care clamau intenţia noastră de a le retrage licenţele. O interpretare răuvoitoare, menită să planteze sămânţă de scandal şi să producă discordie. Regulamentul propus de noi este clar, prevede numărul maxim de licenţe conform legii, reducerea numărului acestora urmând să aibă loc pe cale naturală. Trebuie precizat faptul că legea prevede ca numărul de licenţe să se situeze între 1 şi maxim 4 la 1000 locuitori, ceea ce ar corespunde unui număr maxim de aproximativ 330 de licenţe pentru municipiul Tulcea, faţă de cele 386 existente la momentul actual. În mod curent, pe traseu sunt maxim 180 de maşini pe timp de zi, iar noaptea cel mult 40, multe din cele 386 de autorizaţii nefiind utilizate decât ocazional”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Edilul mai spune că este pentru prima dată când taximetriştii sunt invitaţi de autorităţi la discuţii pe marginea Regulamentului.

„Întâlnirea a fost inedită pentru taximetrişti – este pentru prima dată când sunt invitaţi de autorităţi la discuţii pe marginea Regulamentului ce urmează a le stabili modul de desfăşurare a activităţii. Am parcurs împreună toate articolele asupra cărora existau nelămuriri sau nemulţumiri şi am reuşit să ne punem de acord asupra tuturor punctelor problematice. Interesul cetăţenilor este acela de a beneficia de servicii de calitate, de aceea vom fi fermi în aplicarea acestui Regulament, cu atât mai mult cu cât a fost agreat şi de reprezentanţii breslei”, a precizat Ştefan Ilie.

La rândul său, Daniel Trofim, reprezentantul taximetriştilor în Consiliul Consultativ al oamenilor de afaceri tulceni, spune că au fost agreate principalele prevederi propuse şi speră să fie aprobate.

„Am avut mai multe propuneri care au fost supuse spre  aprobare. S-a acceptat reducerea numărului de licenţe taxi pe cale naturală, dar trebuie găsită o formulare adecvată care să fie introdusă în regulament. Am propus  arondarea de noi staţii taxi în puncte cheie ale oraşului, respectiv Sens Unic Piaţa Nouă, Spitalul Judeţean Tulcea. De asemenea, am propus mutarea unor staţii, Lidl Pelican – Argentina Pelican, Piaţa E3 – Old Times, Trident – Poşta sau Coafor, Big – Fosta Poştă, staţia veche. Am mai solicitat ca staţia de la Diana să rămână, deoarece este punctul zero al oraşului”, ne-a declarat Daniel Trofim.

S-au agreat şi aspecte precum majorarea tarifului intern şi introducerea unui tarif extern, dar şi reducerea  taxei de redevenţă de la 50 de lei pe lună, la 35 de lei pe lună.

„Trebuie să se aprobe tariful maximal pe următorii 5 ani în Consiliul Local, apoi se vor  putea face modificări din partea conducerilor. Din studiile şi calculele efectuate reiese faptul că este necesar să se aprobe un tarif maximal în cuantum de 6 lei tarif valabil pentru următorii 5 ani.  Tariful necesar pentru acoperirea cheltuielilor, la zi este de 3,3 lei tarif de deplasare. Introducerea unui tarif extern este necesar pentru cursele efectuate în afara localităţii, un tarif de 4 lei acoperă cursa dus întors conform legii. În prezent la cursele externe se taxează doar traseul dus, iar la întoarcere taxiul vine gol şi de foarte multe ori şoferii negociază cu clienţii şi merg fără ceas. Lipsa acestui tarif încurajează evaziunea fiscală”, a menţionat Daniel Trofim.

În ceea ce priveşte ţinuta şoferilor de taxi se va supune aprobării ca aceasta să fie formată, pe timp de vară, din pantaloni scurţi trei sferturi, tricou şi adidaşi.

O întâlnire extinsă cu 40 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii de taximetrie şi ai Primăriei Tulcea va avea loc în data de 31 august, la Sala Mihail Kogălniceanu.