Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, sărbătorită în fiecare an pe 1 septembrie, a fost marcată de autorităţi, ieri, la Satul Pescăresc din municipiu. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Primăria municipiului Tulcea au organizat o conferinţă în cadrul căreia au fost purtate discuţii libere pe domenii de interes pentru Rezervaţie, acţiuni de management şi măsuri implementate, proiecte în curs de derulare şi idei de dezvoltare ulterioară.

„Cum am declarat de la început, scopul principal al mandatului meu este de a readuce echilibrul între conservarea biodiversităţii şi oameni. Numai prin acest mod Delta va ajunge, aşa cum o văd eu, un sanctuar al biodiversităţii. Când spun acest lucru includ şi oamenii şi sistemul socio-economic de acolo,  pentru că  au fost dintotdeauna împreună. Viaţa în sine are o valoare indiferent de formele de manifestare ale ei şi trebuie respectată şi protejată”, a transmis guvernatorul ARBDD, Atena-Adriana Groza.

În cadrul conferinţei, a luat cuvântul şi primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, care a menţionat că instituţia pe care o are în subordine va sprijini proiectele Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

„În primul rând, doresc să adresez Rezervaţiei <<La mulţi ani!>>. Este un lucru foarte important că România are o aşa comoară naţională, şi una locală pentru noi, cei care convieţuim aici, dar universală în fapt. Este pentru prima dată când sărbătoresc această aniversare în calitate de primar al municipiului. Ne dorim să aplicăm politici de mediu care să vină în concordanţă cu cele ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În ultima perioadă Primăria Municipiului Tulcea a realizat nişte parteneriate importante. Am aderat la Green City Accord, la Convenţia Internaţională a Primarilor pentru Climă şi Mediu, dar suntem în punctul de a semna nişte parteneriate cu alte asociaţii de profil. Duminica aceasta, cu ocazia Festivalului Rowmania, pe care îl facem în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, vom semna un acord cu Zero Waste, angajându-ne pentru o perioadă de timp să diminuăm cantitatea de deşeuri şi să avem un mediu, un spaţiu şi un oraş cât mai curat”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

De asemenea, reprezentantul Asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23”, Teodor Frolu, a pus accentul pe colaborare.

„În ultimii 10-11 ani ziua Rezervaţiei a fost una specială şi pentru noi. Un lucru la care noi ţinem mult, şi în special Ivan, este că dacă ne dorim să se întâmple ceva bun în Deltă nu se poate realiza decât prin colaborare şi prin asumarea tuturor problemelor din aceasta”, a spus reprezentantul Asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23”, Teodor Frolu.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.