Administraţia Deltei doreşte să iniţieze proiecte de reconstrucţie ecologică în fostele amenajări agricole din rezervaţie, însă, unele primării din deltă au refuzat să renatureze terenuri pe care le administrează, a declarat miercuri guvernatoarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Atena Groza.

Mai mult, preşedintele Filialei Judeţene Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România, Eugen Ion, îi transmite guvernatoarei să revizuiască cât din suprafaţa Deltei Dunării provine din domeniul public al statului, şi cât are, de fapt,  în ultimii 30 de ani Rezervaţia, înainte de începerea renaturării.

„Nu am participat la întâlnirea cu reprezentanţii ARBDD, dar pot să-i spun doamnei guvernator, aşa cum îi zic de fiecare dată, să revizuiască cât din teritoriul administrativ al Deltei Dunării este din domeniul public al statului, prin ei ca şi administratori, şi cât are în ultimii 30 de ani Rezervaţia, înainte să ne apucăm să mai renaturăm. Nu particip la şedinţe dintr-un simplu motiv, pentru că această doamnă guvernator nu reprezintă interesele comunităţilor noastre. Atâta timp cât noi am scris şi am trimis documente către Ministerul Mediului şi Rezervaţie şi nu s-a luat nicio măsură putem spune că  avem altă treabă cu timpul nostru. Având în vedere ce s-a întâmplat încă de prima dată, şi aici mă refer la acel document referitor la şacali, când dânsa a spus că <<nu este nicio problemă>>, când noi avem de fapt  probleme reale, nu avem ce să discutăm în acest context”, ne-a declarat Preşedintele Filialei Judeţene Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România, Eugen Ion.

Guvernatoarea Atena Groza s-a întâlnit luna aceasta cu primarii din rezervaţie cărora le-a prezentat această posibilitate, însă aceştia au refuzat-o, iar în acest context şi-a exprimat dorinţa unui dialog cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) pe tema renaturării fostelor amenajări agricole din Deltă pe care le administrează.

„Cred că putem reîncepe un dialog pentru a găsi surse de venit şi pentru CJ, fiindcă interesul nu este să nu mai aibă CJ surse de venit. Mă interesează ca managementul să fie în favoarea conservării biodiversităţii şi a dezvoltării comunităţilor locale. Cred în dialog pentru a găsi soluţie şi mi-l doresc foarte tare”, a declarat miercuri de Ziua Rezervaţiei, guvernatoarea ARBDD.

Atena Groza a refuzat să menţioneze primăriile care nu doresc renaturarea şi, întrebată fiind dacă a prelevat probe din solul fostelor amenajări agricole, ea a afirmat că, dacă le-ar fi luat, nu ar fi avut unde să le analizeze.

„Administraţia RBDD are în structură un laborator, dar e desfiinţat. În momentul de faţă, nu are nici măcar personal”, a spus Atena Groza.

Reconstrucţia ecologică pe fostele amenajări agricole administrate de CJ a mai fost vehiculată şi de foştii guvernatori ai Deltei, însă nicio discuţie din ultimii 17 ani nu s-a încheiat cu o soluţie favorabilă conservării, renaturarea realizându-se doar pe suprafeţe care sunt administrate de ARBDD.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.