Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat, ieri, la vârsta de 71 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, duminică, pe pagina sa de Facebook.

„E legendă,  un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simţ şi a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit şi a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice (4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit şi generos. Drum lin, Ivan! Veşnic în inimile noastre! Condoleanţe familiei! Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească”, se arată în mesajul postat de COSR.

De asemenea, reprezentanţii Rowmania şi-au exprimat regretele în mediul online.

„Ivan nu mai e cu noi. Avea atâtea proiecte în lucru şi mai aveam atâtea să învăţăm de la el. A fost reperul, inspiraţia şi motorul nostru. Făcea lucrurile să se întâmple doar cu voinţa lui proverbială, cu calm şi vorbă bună, discreţie şi infinit bun simţ. <<Sunt doar un liant>>, spunea tot timpul. Ne alinăm cu gândul că ştia cât de mult este iubit. Pentru că am avut imensul privilegiu să-l cunoaştem, vă spunem că e o pierdere ireparabilă. Nu ştim ce o să facem mâine, dar ştim că ne-a lăsat să purtăm de grija apelor care i-au fost atât de dragi. Şi o vom face”, au transmis reprezentanţii Rowmania pe pagina de socializare.

Născut pe 26 noiembrie 1943, la Mila 23, în Delta Du-nării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

În vara anului 2014, Constantin Hogea, fostul primar al municipiului Tulcea, i-a acordat lui Ivan Patzaichin titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Tulcea”, cheia oraşului Tulcea, medalia jubiliară a municipiului, o insignă a Primăriei oraşului Tulcea, precum şi un drapel al autorităţilor locale pentru a-l arbora pe canotca pe care  a condus-o pe Dunăre multiplul campion olimpic, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului local al oraşului.

O emblemă a judeţului Tulcea, Ivan Patzaichin a fost, la 17 ani, cel mai tânăr campion olimpic la canoe, iar de-a lungul carierei sale remarcabile a obţinut 30 de medalii (4 de aur şi 3 de argint la Jocurile Olimpice, 8 de aur, 4 de argint şi 10 de bronz la campionatele mondiale şi 4 medalii de aur la campionatele europene), ocupând locul I în clasamentul celor mai valoroşi canoişti din toate timpurile.

A participat la cinci Olimpiade (1968, 1972, 1976, 1980 şi 1984) şi, ca antrenor, a pregătit sportivii români la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, de la Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 şi până la Beijing 2008.

Şi-a încheiat cariera strălucită în 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, câştigând o medalie de aur şi una de argint.

S-a retras în plină glorie cu un palmares de invidiat, dar şi cu Ordinul Olimpic de Argint (Colanul de Argint), acordat în 1990 de către preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch. În 2018, COSR i-a acordat Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pentru întreaga sa carieră.

La 26 noiembrie 2019, Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc şi internaţional, a primit, la aniversarea a 70 de ani, cea mai înaltă decoraţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

De-a lungul carierei de antrenor, a cucerit cu sportivii săi peste 150 de medalii olimpice, mondiale şi europene.

Prin înfiinţarea Asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23, a decis să îşi utilizeze reputaţia construită în timpul activităţii sale competiţionale în promovarea profilului cultural al zonei natale şi încurajarea unei vieţi sănătoase, într-un mediu sustenabil, un turism ecologic în Delta Dunării.