Faleza Dunării din municipiul Tulcea şi Festivalul RowmaniaFest vor purta numele marelui campion olimpic  Ivan Patzaichin.

Primăria municipiului Tulcea a transmis, ieri, către Consiliul Judeţean o adresă prin care propune ca faleza Dunării din oraş să poarte numele multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, care a murit duminică, la vârsta de 71 de ani, din cauza unei boli.

Autoritatea locală îşi explică intenţia prin datoria morală faţă de cel care a cultivat dragostea pentru sport şi natură.

„Ivan Patzaichin, cel mai bun ambasador al Deltei, a cultivat dragostea pentru sport şi natură, bunul simţ, modestia şi altruismul. Avem datoria să redăm Deltei aceste valori. Faleza este locul de plecare spre Delta lui Ivan, de aceea, în mod firesc, acest loc reprezentativ pentru oraşul nostru trebuie să îi poarte numele. Faleza <<Ivan Patzaichin>>. Vă propun elaborarea unui proiect de hotărâre, iniţiat de toţi consilierii judeţeni, pentru atribuirea denumirii falezei oraşului în <<Faleza Ivan Patzaichin>>”, se arată în adresa Primăriei Tulcea, semnată de primarul Ştefan Ilie.

Intrată în patrimoniul autorităţii locale în urmă cu câţiva ani, faleza Dunării din oraşul Tulcea este administrată, în momentul de faţă, de Consiliul Judeţean, ea urmând să revină la Primăria municipiului după finalizarea lucrărilor de reparaţie începute anul trecut. Lucrările de reabilitare ar urma să se încheie anul viitor, însă amenajarea urbanistică a zonei va presupune încă cel puţin şase luni.

Şi RowmaniaFest se va numi Festivalul „Ivan Patzaichin”, a anunţat duminică seara, în timpul momentului in memoriam ce a avut loc la gara din municipiul Tulcea, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.

Momentul in memoriam Ivan Patzaichin a inclus prezentarea mai multor fotografii cu marele campion olimpic pe ecranul din spatele scenei amplasate în gară şi a adunat câteva sute de persoane care au ţinut un minut de reculegere în amintirea iniţiatorului RowmaniaFest.

„În seara aceasta, trebuia să fie o surpriză muzicală pentru dumneavoastră şi pentru Ivan. (…) Ivan a fost, este şi va fi o legendă. Din această seară, festivalul va lua numele lui şi, cum spuneam, iubea muzica, iubea oamenii, iubea natura, aşa că vă invit să celebrăm cu un pic de muzică. E un imn in memoriam lui Ivan Patzaichin”, a spus  Teodor Frolu.

Imnul dedicat lui Ivan Patzaichin a fost interpretat de ansamblul folcloric Rusalka din Mila 23 şi formaţia Subcarpaţi. Acesta a inclus şi un fragment dintr-o declaraţie a iniţiatorului festivalului.

„Unul ca mine a văzut şi a trăit momentele din Deltă când nu exista nici Poliţia, nici Mediu. Oamenii aveau nişte reguli clare de a convieţui împreună cu natura. Exista un respect sau un bun simţ de a trăi între natură şi localnici”, a spus Ivan Patzaichin, în clipul prezentat publicului.

În timpul evenimentului, pe clădirea gării lângă care s-a desfăşurat momentul in memoriam a fost scris mesajul „Mulţumim, Ivan!”.

De altfel, un moment de reculegere a fost susţinut duminică dimineaţa, la finalul acţiunii de ecologizare a promenadei din zona lacului Zaghen, acţiune inclusă în programul RowmaniaFest şi încheiată la scurt timp după apariţia informaţiilor privind decesul lui Ivan Patzaichin.

Primăria Tulcea a amenajat în Piaţa Civică, la statuia lui Mircea cel Bătrân, un loc cu mai multe fotografii ale lui Ivan Patzaichin, acolo unde mai mulţi cetăţeni au lăsat flori şi lu-mânări aprinse.

In memoriam Ivan Patzaichin a încheiat cea de-a X-a ediţie a RowmaniaFest, toate evenimentele anunţate în cadrul festivalului fiind anulate, după ce iniţiatorul şi mentorul festivalului a murit duminică dimineaţa.

Organizat de asociaţia patronată de Ivan Patzaichin în funcţie de data la care ajungeau în Tulcea participanţii la Turneul Internaţional al Dunării, RowmaniaFest este singurul eveniment din judeţ de anvergură internaţională care promovează mişcarea în aer liber şi care a ajuns la a zecea ediţie.

Festivalul a inclus, de-a lungul timpului, primul concurs de triatlon de nivel european dedicat copiilor, întreceri pe Dunăre între comunităţile din Deltă, dezbateri pe tema biodiversităţii, ateliere educaţionale pentru copii, dar şi concerte, târguri şi expoziţii în aer liber.

Anul trecut festivalul ar fi ajuns la X-a ediţie, însă din cauza pandemiei, evenimentul s-a transformat în caravana Apele unite ale României, o tură de vâslit în caiace pe Dunăre de la Tulcea la Sfântu Gheorghe, iar organizatorii îşi propuseseră ca anul acesta să reia caravana în perioada 6-10 septembrie.