Acesta a fost unul dintre mesajele transmise de primarul Municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, prezent ieri la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, unul dintre cele mai bune licee din judeţul nostru, clasat în fiecare an în topul unităţilor de învăţământ cu cele mai bune rezultate la Evaluare şi Bacalaureat.

„Dragi părinţi, setea de cunoaştere, creativitatea, cunoştinţele – toate acestea, odată asimilate, nu le mai poate lua nimeni; copiii vor rămâne cu această bogăţie toată viaţa. Să nu uităm că, înainte de toate, ne dorim să ne vedem copiii fericiţi. Societatea trăieşte o confuzie a valorilor, iar în lipsa educaţiei, copiii se pot rătăci în mediocritate sau mai rău. Trebuie să găsim împreună acele puncte de reper sănătoase, în jurul cărora ne putem vedea copiii crescând fericiţi. Misiunea noastră, a fiecărui părinte este de a-i îndruma către modele vrednice şi de bună credinţă. Dragi profesori şi educatori, doar dăruirea dumneavoastră faţă de educaţia elevilor construieşte comportamente şi deprinderi care să-i transforme în oameni destoinici şi capabili să reuşească în societate. Dumneavoastră aveţi marele privilegiu de a le putea deveni mentori acestor copii, de a rămâne în memoria lor si de a-i călăuzi pentru tot restul vieţii prin ceea ce le transmiteţi în şcoală. Sunt de părere că fiecare materie predată trebuie să încurajeze creativitatea, spiritul critic şi gândirea liberă. Să cultive demnitatea, respectul faţă de cei din jur, dialogul şi valorile democratice. Să aveţi un an şcolar plin de performanţe! Dragi elevi, sunteţi la vârsta când aveţi mult timp pentru a vă distra şi la fel de mult pentru a învăţa. Acum aveţi tot timpul din lume, bucuraţi-vă! Descoperiţi cât mai multe, căutaţi răspunsuri. Puneţi întrebări – vouă înşivă, profesorilor, părinţilor, prietenilor. Folosiţi Internetul, căutaţi informaţii, aprofundaţi, verificaţi sursele, învăţaţi să nu vă lăsaţi păcăliţi si folosiţi de alţii. Îmi place să cred că şcoala vă va transmite bucuria de a învăţa, de a acumula cunoştinţe – şi asta nu doar pe parcursul anilor de şcoală, ci pentru tot restul vieţii. Vă doresc mari succese! Să fiţi cei mai fericiţi elevi! Sunteţi cei mai buni!  Noi, autorităţile locale, suntem obligate să dezvoltăm infrastructura şcolară şi să alocam resurse financiare pentru dezvoltarea condiţiilor de învăţământ pentru fiecare elev, iar eu, ca primar, sunt conştient că trebuie să folosesc la maximum toate programele europene, guvernamentale sau locale pentru creşterea actului educativ şi pentru dezvoltarea şcolilor municipiului Tulcea. Ştiu că educaţia nu trebuie să se oprească în şcoală. Educaţia trebuie să aibă loc si pe stradă şi în parc şi pe terenul de sport şi în autobuz. O administraţie corectă îşi asumă rolul de a transmite constant informaţii, de a modela comportamentul cetăţenilor, mai ales al tinerilor, în beneficiul întregii societăţi. Ştiu că doar printr-o calitate cât mai bună şi continuă a educaţiei vom avea un viitor frumos pentru generaţiile de mâine. Vă doresc tuturor multă sănătate şi mari succese în noul an şcolar”, a transmis primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, la festivitatea de începere a noului an şcolar.

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, pentru a-i proteja pe copii, în unităţile de învăţământ festivităţile de început de an au fost permise, însă numai în exterior iar durata acestora nu a trebuit să depăşească o oră şi jumătate. Aproape toţi participanţii la festivitatea de la Moisil au purtat masca de protecţie pe durata evenimentului. Unul dintre ei, Mirică Aris Constantin, elev în clasa a V-a, s-a bucurat de întâlnirea cu colegii săi.

„Anul trecut a fost destul de greu pentru mine, deoarece am făcut ore online, dar până la urmă m-am adaptat. Cel mai greu mi-a fost să lucrez pe calculator, pentru că nu eram obişnuit. Îmi place mai mult când sunt fizic la şcoală şi când mă pot întâlni şi cu ceilalţi colegi”, ne-a declarat Aris.

Tatăl elevului tulcean speră ca în noul an şcolar cei mici să nu mai fie nevoiţi să se întoarcă în faţa calculatoarelor.

„Anul trecut a fost foarte greu şi presupun că o să fie şi mai dificil pentru noi. Restricţiile ne-au dat peste cap toată viaţa. Anul trecut ne-am străduit să ne adaptăm învăţământului online. Am reuşit să achiziţionăm tot ce trebuie şi să fim pregătiţi pentru a-i putea ajuta, deoarece sunt cam în urmă. Este o mare diferenţă între învăţământul faţă în faţă şi cel online şi pentru copii, dar şi pentru noi, ca părinţi. Am încercat să le fim aproape pentru a asimila mai uşor in-formaţiile transmise de profesori, dar oricum a fost diferit. Suntem boboci la această şcoală, iar speranţele sunt mari de la noul an şcolar. Să sperăm că vom sta cât mai mult timp la şcoală, fizic”, ne-a spus Mirică Vasilică Dănuţ.

Directoarea liceului tulcean îi asigură pe părinţi, cât şi pe elevi, că au fost luate toate măsurile de protecţie pentru prevenirea infecţiei cu virusul COVID.

„Anul trecut a fost unul destul de greu pentru că am alternat perioada online cu perioada de scenariu hibrid şi fizic. Anul acesta ne bucurăm că toată lumea vine fizic la şcoală. Sperăm ca rata incidenţei să nu crească alarmant, astfel încât să ne păstrăm copiii la şcoală cât mai mult timp posibil. Suntem pregătiţi cu toate mijloacele de protecţie, începând cu cele sanitare, apoi cu cele legate de distanţarea socială. De asemenea, spaţiul de recreere este destul de mare, iar copiii vor putea sta  la distanţă, dar în acelaşi timp să nu simtă presiunea acestei perioade grele. Anul acesta şcolar l-am început foarte bine. Le urez elevilor mult succes şi sănătate! Elevilor moisilişti le urez să ajungă să iubească această şcoală şi să considere acest spaţiu ca fiind unul în care se simt valorizaţi, în care vor învăţa deprinderi  legate de cunoştinţele ştiinţifice, dar şi legate de relaţionare, de viaţa care-i aşteaptă”, ne-a declarat directoarea Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea, Camelia Ivanov.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.