Începând de astăzi şi până miercurea viitoare, în municipiul Tulcea au loc activităţi integrate în  Săptămâna Europeană a Mobilităţii (SEM). În fiecare dimineaţă de la ora 09:00, în Piaţa Civică se vor organiza antrenamente de aerobic, urmând ca de la 16:30 să se desfăşoare activităţi sportive alături de antrenorii Clubului Sportiv Şcolar Tulcea, Nippon Budo Sport, Victoria Delta Tulcea şi demonstraţii de dans cu Let’s Go Dance.

Punctul culminat al evenimentului va avea loc pe 22 septembrie, de la ora 18:00, şi este intitulat Marşul Mobilităţii la care tulceni vor putea participa cu biciclete, trotinete, role sau skate-uri. În cadrul acestei manifestări se va organiza şi o tombolă cu premii, unde tulcenii vor putea câştiga un scuter electric, două biciclete pentru adulţi, două pentru copii şi o trotinetă. Marşul Mobilităţii va începe de pe strada Unirii şi va continua pe strada Isaccei, sensul giratoriu „Pelican”, iar oprirea va fi în Piaţa Civică.

Primarul Ştefan Ilie a anunţat că va participa cu bicicleta la acest eveniment, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc ieri la Primăria Tulcea.

„O întreagă echipă cu reprezentanţi din foarte multe domenii au lucrat peste o lună de zile la această Săptămână a Mobilităţii Europene. Ne dorim ca această manifestare să se organizeze nu doar cu ocazia acestui eveniment, ci şi să o facem de mai multe ori pe an. În felul acesta ne dorim să aducem contribuţia în cultivarea unor deprinderi privind mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau sportul în Tulcea. Voi participa şi eu cu bicicleta la marşul din data de 22 septembrie”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Organizatorii doresc să promoveze un stil de viaţă sănătos, în care utilizarea automobilului să se facă doar când este absolut necesar, iar mişcarea să facă parte din viaţa cotidiană a fiecărui tulcean.

În cadrul evenimentului organizat de Primăria Municipiului Tulcea, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Tulcea, Palatul Copiilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean se vor desfăşura o serie de manifestări menite să încurajeze mişcarea fizică şi „mobilitatea activă”, înţeleasă mai ales ca mobilitate pietonală şi ciclistă.

Strada Unirii va fi închisă traficului auto şi deschisă pentru pietoni, ciclişti, trotinetişti şi skateri. Se vor monta obstacole pentru testarea îndemânării şi formarea abilităţilor necesare pentru manevrarea bicicletei în siguranţă, iar Poliţia Rutieră va face educaţie rutieră pentru biciclişti. Zilnic, toată lumea este aşteptată în Piaţa Civică la exerciţii aerobice sub îndrumarea unui antrenor, iar seniorii sunt invitaţi să se alăture Clubului ,,Spartanii” pentru o tură de mers sau alergare în jurul lacului Ciuperca. Vor avea loc zeci de alte evenimente organizate de cluburile sportive, la care tulcenii sunt invitaţi să se alăture.

„Noi, DJST Tulcea, am vânat această săptămână a mobilităţii încă de la începutul anului. Ne-am dorit să facem o serie de manifestări şi ne-am bucurat foarte mult când am întâlnit partenerii de la Primăria Tulcea care aveau şi ei anumite proiecte în acea săptămână. În felul acesta ideile noastre cu ale dânşilor s-au unit într-un mod fericit. Ca şi punct de interes vor fi pe plaja lacului Ciuperca nişte demonstraţii de volei, dar şi  de baschet lângă sala CSS-ului, în fiecare seară. Tot pe lacul Ciuperca vor fi antrenamente de atletism. În Piaţa Mircea cel Bătrân vom avea dansuri în fiecare seara, un flashmob şi demonstraţii de karate. Deci, toţi tulcenii, fie că sunt tineri sau bătrâni, pot participa la antrenamente cu sportivi profesionişti şi antrenori de valoare. Vineri de la ora 09:00 se va desfăşura o şedinţă de aerobic care va fi condusă de doamna Mihaela Alexie. Toate aceste manifestări vor culmina cu un marş de conştientizare asupra importanţei deplasării pe jos, cu bicicletele sau trotinetele în data de 22 septembrie, de la ora 18:00, care va avea loc pe strada Isaccei. Şi cei de la poliţia rutieră vor fi alături de noi cu materiale, cu acţiuni de conştientizare şi vor instrui tinerii biciclişti referitor la regulile de circulaţie pe care trebuie să le respecte în trafic”, a declarat directorul DJST Tulcea, Liviu Urlih.

Preşedintele Nippon Budo Sport Tulcea, maestrul Nicolaie Pănuţă, a declarat că momentul pregătit de clubul sportiv va fi animat cu muzică.

„Vom face un antrenament tradiţional prin care o să interacţionăm cu persoanele care trec prin zonă. Ne dorim să facem un fel de mişcare tipică japoneză, de arte marţiale, unde vom pune pe fundal muzică. N-o să lucrăm intensiv aşa cum o facem la sală, ci mai lent ca toată lumea să poată face mişcare”, a spus maestrul Nicolaie Pănuţă.

La Clubul Sportiv Şcolar Tulcea sunt legitimaţi circa 550 de sportivi care vor lua parte la săptămâna mobilităţii.

„Se vor realiza demonstraţii, antrenamente de handbal şi volei pe plajă. Noi o să venim cu toate grupele de la CSS Tulcea.  De asemenea, secţiile de kaiac-canoe de la noi, dar şi de la CSM Danubiu vor avea demonstraţii pe lacul Ciuperca”, a declarat directorul CSS Tulcea, Alexandru Grecu.

De asemenea, copiii sunt invitaţi să se alăture antrenamentelor şi meciurilor organizate pe terenul de mini fotbal amenajat de Clubul Victoria Delta Tulcea în Piaţa Civică.

„Această acţiune este bine-venită datorită promovării ramurii sportive. Vor fi jocuri demonstrative în Piaţa Civică. Vom participa cu grupa celor de 2012, formată din 17 copii”, a declarat vicepreşedintele  Asociaţiei Sportive Victoria Delta, Iulian Nedu.

La finalul evenimentului, în data de 22 septembrie, va avea loc un flashmob organizat de clubul de dans Let’s Go Dance.

„În zilele de 18 şi 19 septembrie, în Piaţa Civică, de la orele 19:30, vom prezenta o parte din dansurile copiilor participanţi la concursuri, iar mai apoi vom face dansuri de grup. Ne dorim să fie cât mai multe persoane alături de noi pentru a face mişcare şi a ne distra. Pe data de 22 septembrie vom organiza flashmobul de final al acestui eveniment”, a adăugat coregrafa clubului de dans Let’s Go Dance, Alexandra Băluţă.

În perioada 16 – 22 septembrie 2021 se desfăşoară „Săptămâna Europeană a Mobilităţii”. Aceasta este o campanie iniţiată la nivel european de Comisia Europeană în vederea sensibilizării populaţiei privind mobilitatea urbană durabilă. Campania este recunoscută pe scară largă ca o forţă motrice către o mobilitate urbană durabilă în Europa şi nu numai.

Tema aleasă în acest an – „Siguranţă şi sănătate prin mobilitate durabilă” – doreşte să aducă un tribut dificultăţilor cu care s-au confruntat Europa şi întreaga lume în timpul pandemiei de COVID 19. De asemenea, reflectă şi asupra oportunităţilor de schimbare care rezultă din această criză.