Renaturarea spaţiilor verzi din municipiu este una dintre soluţiile identificate de viceprimarul Dragoş Simion în cadrul Forumului Oraşelor Verzi desfăşurat la Conferinţa Internaţională de Politici Publice de Mediu de la Braşov, pentru ca Tulcea să se alinieze oraşelor verzi din Europa.
Prima zonă în care lucrările de renaturare au început deja este cea a cartierului Dallas pe strada Navaliştilor, aleile adiacente, zona cartier ANL Dallas şi străzile adiacente străzii Viitorului.
„Întâlnirea a fost mai mult decât benefică şi chiar am identificat unele soluţii pentru municipiul Tulcea printre care renaturarea spaţiilor verzi care au titulatura de spaţii verzi degradate. Este vorba despre renaturarea spaţiilor verzi din municipiu, conform registrului spaţiilor verzi. Am început cu cartierul Dallas, acolo unde se fac lucrări de reparaţii la căile de rulare şi trotuare. Toate spaţiile verzi din zonă au fost identificate şi eliberate, acolo unde erau ocupate abuziv şi aveau altă destinaţie. Pe lângă reamenajarea cu pământ renaturarea cuprinde plantarea de plante pitice şi rezistente la secetă. Vor mai fi montate sisteme de irigaţii automate astfel încât emisiile de praf să fie reduse, iar spaţiul să fie întreţinut pe toată durata anului având în vedere condiţiile climaterice din zona noastră. Aceste spaţii se regăsesc pe strada Navaliştilor, aleile adiacente, zona cartier ANL Dallas şi străzile adiacente străzii Viitorului”, ne-a declarat viceprimarul Dragoş Simion.
Potrivit viceprimarului, lucrările se fac cu fonduri de la bugetul local.
„Lucrările se efectuează cu cheltuieli mici prin serviciul de specialitate al Serviciilor Publice. Este un început pentru un cartier care a intrat în reparaţii şi continuăm în acelaşi timp cu renaturarea spaţiilor verzi”, a precizat Dragoş Simion.
La Conferinţa Internaţională de Politici Publice de Mediu care s-a desfăşurat la Braşov până în data de 11 septembrie, au participat reprezentanţii a peste 30 de municipalităţi din România şi din Uniunea Europeană.
„Forumul Oraşelor Verzi a fost un eveniment revigorant, vizionar şi optimist. A reunit instituţii şi reprezentanţi ai acestora dedicaţi schimbării în bine a mediului, mai exact a conservării acestuia şi a schimbării mentalităţii, a privirii în viitor cu încredere, fără îndoieli şi cu dorinţă de acţiune. Sunt deosebit de încântat că am participat la acest eveniment de mediu, căruia îi doresc viaţă lungă, să cuprindă tot mai multe oraşe care doresc să se angajeze pe calea decarbonizării, astfel încât aşa cum am spus la început, să asigurăm un trai normal pe această planetă”, a transmis Dragoş Simion.
Primăria municipiul Tulcea are prevăzut în planul de activităţi implementarea a circa 20 de proiecte în care se regăseşte conceptul de „Smart City”.
Un oraş inteligent sau smart city este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii şi sisteme pentru a administra în mod eficient şi securizat resursele unui oraş, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor, dezvoltării comunităţii şi protejării mediului.
Printre proiectele smart dezvoltate în municipiu regăsim dotarea şcolilor şi creşelor cu panouri fotovoltaice, amplasarea în parcul Victoria a băncilor cu mufă USB sau priză, extinderea unei reţele inteligente de gaze, dar şi amplasarea staţiilor de încărcare electrică în oraş.