Regizorul Petre Năstase: „Am filmat un dans al cailor, ale căror picioare se transformă în cele ale oamenilor de diferite etnii”

Luna aceasta s-au desfăşurat filmările pentru producţia filmului de promovare a oraşului Tulcea, acesta fiind planificat a fi lansat pe data de 14 noiembrie, atunci când este sărbătorită Ziua Dobrogei.

Filmul  produs de Primăria Municipiului Tulcea în parteneriat cu Art Focus International şi cu implicarea Asociaţiei Ivan Patzaichin îşi propune să promoveze diversitatea etnică şi multiculturalitatea specifică oraşului Tulcea.

Echipa de filmare a străbătut municipiul în cele mai diverse locaţii pentru a pune în evidenţă cele mai atractive zone. Filmările cuprind imagini ale bisericilor, portului popular al etniilor si obiceiurile acestora, muzeelor, străzilor, colnicului Hora, hergheliei Clubului de echitaţie Real Racing condus de dr. Ştefan Răileanu, Şantierului Naval Vard, Gării din Tulcea.

În filmul publicitar de scurt metraj care este realizat pro bono de regizorul Petre Năstase şi care are ca temă cuvântul „armonie” vor juca actorii tulceni Irina şi Cristi Naum. Aceştia vor avea rolul unor personaje care vor intra într-o aventură de descoperire a oraşului.

Printre cei care au participat la casting şi se vor regăsi în film sunt: Andreea Sadic, Andreea Mădălina Gimbleanu, Mambet Remzie, Negivan Nemat, Maria Teodora Dumitru şi Mitică Letu.

„Timp de patru zile am filmat, iar în 3-4 săptămâni va fi gata prima editare a filmului. Vrem să facem lansarea de Ziua Dobrogei. În film se regăsesc chipuri ale oamenilor care au participat la casting şi aparţin mai multor etnii precum greci, tătari, lipoveni, ruşi, bulgari, romi, aromâni. Colegii din Tulcea au fost fabuloşi, fără ajutorul lor nu aveam cum să facem acest lucru. Ne dorim să creăm un val de dorinţă ca oraşele mari din România să înceapă să îşi promoveze valorile”, ne-a declarat regizorul Petre Năstase.

Cele mai spectaculoase cadre ale filmului cuprind scene de dans ale cailor Clubului de echitaţie Real Racing, un foc de tabără, dar şi imagini ale principalelor obiective turistice din municipiu.

„Am filmat în zona carierei o secvenţă de dans a cailor, ale căror picioare se vor  transforma în cele ale oamenilor de diferite etnii şi se vor amesteca într-un dans nebun. Ştefan Răileanu ne-a ajutat foarte mult punându-ne le dispoziţie o trăsură care parcurge un drum în zona Zaghen, şi nu numai. I-a implicat în proiect şi pe elevii săi şi am reuşit să filmăm nişte secvenţe foarte frumoase. Avem  imagini şi cu turişti care vizitează baza de echitaţie, toate aceste lucruri încadrându-se foarte bine în  peisajul turistic. Filmul va mai cuprinde un foc de tabără în zona carierei, dar şi secvenţe de la Muzeul de Artă, Acvariu, strada Casei Avra-mide, Şantierul Naval, Gară, centrul municipiului. De asemenea, la Teatrul <<Jean Bart>> am făcut cadre ce cuprind chipurile etniilor, oameni îmbrăcaţi în civil, dar şi cele ale unor membri ai Ansamblului <<Baladele Deltei>> care sunt în costume”, a precizat regizorul Petre Năstase.

În luna august, zeci de persoane au participat la castingul dedicat producţiei  filmului de promovare a oraşului Tulcea, aceştia fiind implicaţi în sesiuni de fotografie în pavilionul ce a fost instalat pe strada Unirii.

Proiectul îşi propune diseminarea valorilor culturale şi a elementelor de patrimoniu istoric, geografic şi urbanistic lo-cale publicului larg, local, naţional şi internaţional. Proiectul răspunde, de asemenea, unor nevoi de cunoaştere a tradiţiilor istorice şi culturale şi de punere în valoare a diversităţii comunităţilor etnice şi religioase din municipiul Tulcea.